Фирми ще получават до 100 хил. лв. помощ за листване на борсата

Ваучери се предвиждат и за закупуване на машини, сертификати и патенти

Емил Караниколов, сн: БГНЕС

Министерството на икономиката ще обсъди с фондовата борса механизъм за отпускане на ваучери за фирмите, за да си покриват разходите по листването им на борсата, а отделно по оперативната програма "Иновации и конкурентност" (ОПИК) бизнесът ще получава ваучери за закупуване на машини, за придобиване на сертификати и за вписване на патенти. Това съобщи министърът на икономиката Емил Караниколов, който в петък представи пред журналисти основните пет приоритета на управляващите в областта на бизнеса.

Такива са намаляването на административните тежести за хората и бизнеса, подкрепа за развитието на индустриалните икономически зони, повишаване на конкурентоспособността на икономиката чрез подкрепа на малките и средни предприятия, развитието на капиталовия пазар и силен следприватизационен контрол.

За подготовката на първоначално публично предлаган на акции на борсата се предвижда фирмите да получават ваучери до 100 000 лв. по ОПИК. С фондовата борса се предвижда до дни да се уточни моделът за финансирането на разходите за оценка на капитализацията евентуално желаещите да се листнат на борсата, за подготовка на документи пред депозитара и за инвестиционни посредници.

С пари от ОПИК ще се предоставят и ваучери до 30 000 лева за машини, издаване на сертификати, вписване на патенти. Кандидатстването за това финансиране ще е максимално облекчено – само със заявление за участие и декларация, че кандидатът не е в несъстоятелност, ликвидация.

"Българската банка за развитие" (ББР), за която наскоро бе решено да мине под управлението на Караниколов, ще е друг механизъм за подпомагане на малките и средните предприятия. Предвижда се скоро ББР да разработи схеми и за подкрепата на стартиращ бизнес, допълни Караниколов.

Той съобщи още, че ведомството проучва терени в Стара Загора, Кърджали и Ловеч за изграждането на още три индустриални зони. С тяхното създаване се очаква да се преодолеят регионалните дисбаланси. В бъдещите индустриални зони първо ще се изгражда инфраструктура, а след това ще се продават терени и право на строеж, както и че се предвиждат нови насърчителни мерки за инвеститорите в тях, обясни министърът.

Караниколов допълни, че Министерството на икономиката е анализирало общо 187 предоставяни от него услуги и 113 от тях ще бъдат променени. "67 такси са предложени за намаляване, а за 21 услуги таксата напълно ще отпадне. 15 услуги и режими са предложени за намаляване на изискуемите документи, а 8 напълно ще отпаднат, което ще спести време и разходи за гражданите и фирмите“, посочи той.

С промени в ресорен закон се предвижда в Агенцията за приватизация да има звено, което ще допринесе за последващ административен контрол върху всички концесионни договори, като целта е да се контролира дали администрацията правилно отчита всичко по концесиите.

Споделяне

Още от Бизнес