Фирми за имоти искат да инвестират в "София Тех Парк"

Трима кандидати наддават да откупят право за строеж срещу минимум 7.5 млн. лв.

"София Тех Парк", архивна снимка БГНЕС

Първият открит конкурс за избор на инвеститор в "София Тех Парк" привлече компании за имоти, което е далеч от търсения профил на високотехнологични фирми.

Три са офертите за купуване на отстъпено право за изграждането на сграда от 35 000 кв.м на бул."Цариградско шосе". Началната цена е близо 7.5 млн. лв. Кандидатите да строят са "Фонд за недвижими имоти България" АДСИЦ, "Армада Реалти Инвест" ЕООД и "Делта Кепитъл Риъл Естейт" ЕООД. Техните предложения бяха отворени във вторник, но цените, с които участват в търга ще бъдат обявени по-късно, съобщиха от държавното дружество.

Това е първият търг за избор на инвеститор във високотехнологичния парк. В момента единственият частен инвеститор е "Уолтопия", чийто мажоритарен собственик Ивайло Пенчев критикува изключително остро предишното ръководство на "София Тех Парк".

Кандидатите

"Фонд за недвижими имоти България" е едно от най-големите акционерни дружества със специална инвестиционна цел, чиито акции се тъгуват на фондовата борса. Компанията е специализирана в покупки и инвестиции в имоти във всички сектори на пазара у нас. Стратегията ѝ е да придобива, развива, управлява и отдава под наем доходоносни имоти. Сред големите инвеститори във фонда са "Уникредит Банк Аустрия" (Unicredit Bank Austria) и "Суидбанк" (Swedbank), както и местни институционални инвеститори, сред които и пенсионни фондове.

В активите на фонда са сграда1 в "Бизнес парк София", офис сградата "Камбаните" над Околовръстния път, магазините "Мосю Бриколаж" в София и Варна. Неотдавна стана ясно, че "ФНИ България" има планове да изгради 85-метрова сграда върху магазина на "Мосю Бриколаж" на бул. "Цариградско шосе" в столицата. Мястото е относително близо до площадката на "София тех парк", което е сигнал, че компанията вероятно търси вариант за нова сграда в района, съобщава "Капитал".

Дружеството "Армада Реалти Инвест" е регистрирана малко след обявяването на конкурса - в края на април 2017 г. с капитал от 400 хил. лв. Основният му предмет на дейност е инвестиции в недвижими имоти и строителство. Управител на дружеството е Евгени Иванов Найденов. Едноличен собственик на компанията е дружеството за рискови инвестиции "Армада кепитъл", което беше създадено преди година, с фокус върху стартиращи технологични компании с потенциал за растеж, а първата си инвестиция направи в "Софтгруп".

Собственици на "Армада кепитъл" са хора от сдружението "Ендевър България". То се представлява от собственика на "ВИП Секюрити" Атанас Симеонов и от Иво Евгениев с интереси в агросектора и стартиращи компании.

По информация на "Капитал", макар че "Армада Реалти Инвест" е новоучредено дружеството собствениците му са имали интерес към "София Тех Парк" и са водели преговори за строителство в зоните в парка още от края на миналата година. Процедурата тогава обаче не беше публична, водеше се по неясни критерии и в крайна сметка не стигна до финал.

Още по-ново дружество е третият кандидат - "Делта Кепитъл Риъл Естейт", което е регистрирано дни преди крайния срок за подаване на оферти - в началото на май тази година с 1000 лв. капитал. Управители са бившият финансов министър от правителството на Симеон Сакскобургготски Милен Велчев и неговият заместник Красимир Катев.

Компанията е собственост на "Делта Кепитъл Инвестмънтс", в която двамата си партнират заедно с брата на Милен Велчев - Георги Велчев. "Делта кепитъл" е единият от инвеститорите в БТК заедно със Спас Русев и руската банка ВТБ. Последният отчет на "Делта кепитъл" за 2015 г. показва, че дългосрочните активи на компанията са само финансови – общо 17.7 млн. лв., които включват акции и дялове в предприятия, както и заеми. Дружеството има 0 лв. приходи от оперативна дейност и 74 хил. лв. печалба. За сравнение - година по-рано печалбата е била над 11 млн. лв., които са дошли от участията в дъщерни компании.

Конкурсът

Теренът, за който се предлага безсрочно възмездно право на строеж, се намира в т.нар. Зона 2 в "София Тех Парк" на ъгъла на булевардите "Цариградско шосе" и "Асен Йорданов".

Парцелът е с площ 8140 кв.м, а застроителният план предвижда изграждане на многофункционална административно-обслужваща сграда с разгъната застроена площ до 35 хил. кв.м, както и подземен паркинг на две нива с обща разгъната площ до 16 хил. кв.м.

Ключово условие е бъдещият инвеститор да поеме ангажимент поне 30% от офис площите да бъдат предназначени за компании, развиващи дейност във фокусните области на научно-технологичния парк - науки за живота, информационни технологии и чиста енергия. Офисите ще бъдат отдавани под наем.

Приемателят на правото на строеж ще трябва да отчита изпълнението на тези изисквания при поискване от страна на "София Тех  Парк" не по-малко от 2 пъти годишно.

Участниците в процедурата трябва да имат и банкова референция за предоставен или осигурен финансов ресурс, достатъчен за придобиване на правото на строеж и изграждане на предвиденото застрояване, но не по-малко от 10 млн. евро.

Минималната цена за закупуване на правото на строеж, определена от независими оценители е 7 461 300 лева.

Класирането

Предстои комисията да разгледа за съответствие предоставените от страна на участниците документи, след което, отново на открито заседание, ще бъдат отворени и ценовите им предложения.

Според одобрената от ръководството на "София Тех Парк" конкурсна документация в рамките до 5 работни дни комисията има право да изиска допълнителни документи, разяснения или информация от участниците в процедурата. Те трябва да я предоставят до 5 работни дни от деня на получаването от тях на писменото искане.

За победител в конкурса ще бъде избран  участникът, предложил най-високата цена за учредяване на правото на строеж.

Избраният инвеститор ще бъде задължен да построи и завърши изцяло сградата и всички съпътстващи обекти в срок до 5 години от датата на сключване на окончателния договор за учредяване право на строеж.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?