След като не подкрепи проектозакона на Георги Кадиев, ГЕРБ внесе свой

Фирмите за хазарт ще плащат такса "социално отговорно поведение"

Фирмите за хазарт ще плащат такса "социално отговорно поведение"

След като в сряда парламентът не прие предложението на депутата от БСП Георги Кадиев лотарийните хазартни игри, бингото и други, организирани онлайн или офлайн, също да бъдат облагани с годишна такса, в четвъртък ГЕРБ внесе почти същия законопроект и той бе одобрен на първо четене от временната бюджетна комисия в четвъртък.

Основната цел на корекциите и да се осигурят повече приходи чрез облагане на пропуснатите в сега действащия закон хазартни игри, обясни председателят на комисията Менда Стоянова, която е и вносител на новите текстове.

Както и при Кадиев, законопроектът на ГЕРБ предвижда лотарийните игри, кено, бинго и техните разновидности също да бъдат облагани.

През тази година те не плащаха такса заради промени в данъчните закони, които бяха приети през декември 2013 г. с гласовете на БСП и ДПС. Ефектът от това е загуба от 5 млн. лв. в бюджета според сметките на Кадиев.

Във внесените сега от ГЕРБ и одобрени на пъво четене в комисия текстове се предвижда организаторите и на тези игри да внасят в бюджета данък от оборота от 15%.

Новото, което предлага ГЕРБ, е въвеждането на годишни вноски за социално отговорно поведение в различен размер на организаторите на игрите на късмета. За онлайн залаганията тази такса е 50 000 лв., за игри в игрално казино – 10 000 лв., а за всички останали организатори на хазартни игри – 5000 лв.

Предлага се още, когато организаторът на хазартни игри не заплати в срок годишната си вноска, комисията да може да отнема лиценза му от три до шест месеца.

Хазартните игри трябва да се облагат при едни и същи условия, независимо дали се играят онлайн или в пунктове за залози, коментира  Стоянова. Според нея основният проблем в Закона за хазарта в момента е, че една и съща хазартна игра, ако се извършва онлайн, се облага по един начин, а ако се извършва по традиционния метод, какъвто е например тотото, се облага по различен.

И Менда Стоянова смята, че през тази година бюджетът се е лишил от 5 млн. лева заради необлагането на някои лотарийни игри.

Споделяне

Още от Бизнес