Флорида се готви да посрещне урагана Дориан, Тръмп отмени посещението си в Полша

Флорида се готви да посрещне урагана Дориан, Тръмп отмени посещението си в Полша

Жителите на южния американски щат Флорида с усещане за безпомощност очакват урагана Дориан, за който президентът Доналд Тръмп предупреди, че може да е един от най-лошите, сполетявали някога САЩ, предаде Асошиейтед прес.

"Налице са всички признаци, че ураганът ще бъде много силен и много голям", заяви Тръмп във видеоклип, публикуван вчера в Туитър. Президентът изтъкна, че е възможно Дориан да е също толкова сериозен ураган като Андрю, който опустоши Южна Флорида през 1992 г.

Националният център за ураганите на САЩ заяви, че Дориан, който сега е от втора категория по петстепенната скала на Сафир-Симпсън, има вероятност да се усили до четвърта категория със скорост на ветровете от 209 км/ч и да достигне до американките брегове в понеделник.

Във връзка с извънредната ситуация около урагана Дориан президентът на САЩ отмени визитата си в неделя в Полша, където бе планирано да участва във възпоменателна церемония за началото на Втората световна война. Вместо Тръмп в Полша ще отиде вицепрезидентът Майк Пенс.

Президентът Тръмп вече отмени миналата седмица пътуване до Копенхаген, планирано за началото на септември и предвидена среща с датската министър-председателка, тъй като тя не възприе идеята Гренландия да бъде продадена на САЩ.

Тръмп посочи, че остава у дома, за да следи насочването на федералните ресурси към пострадали от урагана, който заплашва атлантическото крайбрежие на Флорида.

На събитие в Белия дом Тръмп каза, че е разговарял с полския президент Анджей Дуда и го е информирал, че вместо него в Полша ще бъде вицепрезидентът Майк Пенс, а неговото посещение ще се осъществи в близко бъдеще.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?