"Фолксваген" е на финала на преговорите с Турция за новия си завод

"Фолксваген" е на финала на преговорите с Турция за новия си завод

Германският производител на автомобили "Фолксваген" (Volkswagen) е на финала на окончателното оформяне на споразумението с Турция за изграждането на новия му завод в Турция, предаде агенция Ройтерс в четвъртък.

По думите на Андреас Тостман, член на съвета на "Фолксваген", отговарящ за производството, компанията се намира в последния етап на преговори с Турция. Те се очаква да приключат до две седмици, "може би по-рано", пише "Ханделсблат".

На въпрос дали се преговаря и с други партньори, Тостман заяви, че в момента са концентрирани върху споразумението с Турция.

Според запознати, окончателното решение е струвало на Турция повече от един милиард евро. Новият завод е с планиран годишен капацитет до 300 000 автомобила - "Фолксваген Пасат" (VW Passat) и почти идентична "Шкода сюпърб" (Skoda Superb) за износ в Източна Европа. Очаква се да бъдат наети около 4000 служители.

Строителството на завода в Маниса, близо до Измир, може да започне в края на 2020 г., а производството се планира да стартира през 2022 г., според източниците.

Изпълнението на проекта в Турция би бил политически противоречиво заради притесненията на ЕС за ограничаването на свободата на изразяване и правата за провеждане на демонстрации, според вижданията на евросъюза, при управлението на президента Реджеп Тайип Ердоган. Аргументацията на "Фолксваген" е, че Турция е страна кандидат за членство в ЕС, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?