Фолксваген отхвърли критиките срещу своя завод в Синцзян

Фолксваген отхвърли критиките срещу своя завод в Синцзян

Германският автомобилен производител Фолксваген (Volkswagen) отхвърли вчера критиките срещу своя завод в Синцзян-уйгурския район в Китай, съобщи Франс прес.

Решението за отварянето на завода "бе взето единствено по икономически съображения", отбеляза Фолксваген. Автомобилният гигант допълни, че той играе важна роля за засилването на неговите дейности в Западен Китай.

Фолксваген отвори през 2013 г. завод в град Урумчи, административен център на Синцзян-уйгурския район, където според правозащитни организации Китай държи принудително над милион мюсюлмани в лагери, представени като "центрове за професионално обучение".

Фолксваген е наясно със ситуацията в региона и "следи случващото се чрез публичните доклади на ООН", обясни компанията на АФП. "Искаме работните места да подобрят социалната ситуация за жителите на Урумчи".

Фолксваген каза, че всички негови служители в завода имат договор с китайския му филиал и че никой не работи по принуда.

Китай е стратегически пазар за германския концерн, който продаде там 3,4 милиона коли през първите десет месеца от годината - почти колкото е продал и на най-големия си пазар, Европа.

Германският вестник "Зюддойче цайтунг" разкритикува дейността на Фолксваген в Синцзян, след като документи, с които се сдоби Международният консорциум на разследващите журналисти, хвърлиха светлина върху драконовските мерки в тези "центрове за професионално обучение".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят