Фондация "Демокрация" не е получавала дарение от фирма на Чорни, според кипърски съд

Кипърската фирма "Ромент трейдинг" не е принадлежала на изгонения от България израелски бизнесмен Майкъл Чорни по времето, когато е превела на фондация "Демокрация" 200 хил. долара. Новината за спечеленото дело в Кипър съобщи пред радио Нова Европа във вторник изпълнителният директор на фондацията Димитър Абаджиев.

През 2003 г. в. "Труд" съобщи, че фондацията е получила 200 хил. долара от Чорни през юни 2001 г. чрез офшорното му дружество "Ромент трейдинг", регистрирано в Кипър. Самият Чорни също каза, че превел парите на фондацията.

От "Демокрация" тогава категорично отрекоха да са получавали пари от Чорни, като не дадоха точен отговор от кого са парите, като изтъкнаха, че дарението е анонимно.

Абаджиев бе в Кипър, за да изслуша решението на съда по собствеността на дружеството. Според директора на фондацията съдът недвусмислено се е произнесъл, че Чорни не е притежавал фирмата към датата на превода на парите.

Абаджиев посочи, че така е опровергана една голяма лъжа, върху която е била изградена цяла клеветническа кампания срещу бившия премиер и настоящ лидер на ДСБ Иван Костов.

Адвокатите на "Ромент трейдинг" заявили, че към момента на превода на дарението фирмата е била собственост на адвоката на Чорни в България Тодор Батков, но когато от фондацията поискали да им бъдат представени съответните документи, им било отказано.

Пред Нова Европа Абаджиев не уточни какво възнамерява да предприеме фондацията при тази нова информация, за да изчисти името си.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?