Франкфурт може да спечели 100 000 нови работни места заради Брекзита

Франкфурт може да спечели 100 000 нови работни места заради Брекзита

В района на Франкфурт могат да бъдат открити близо 100 000 нови работни места през следващите четири години благодарение на Брекзита, като повечето позиции ще бъдат във финансовия сектор, сочи публикувано в петък проучване, цитирано от Франс прес.

Малко повече от година след референдума, на който британците избраха да напуснат ЕС, изглежда Франкфурт води в надпреварата с останалите градове, които желаят да привлекат установили се в Лондон чуждестранни институции, според проучването, поръчано от лоби групата Франкфурт Майн Файненс и изготвено от института по мениджмънт Ве Ха У-Ото Байсхайм.

Според проучването във Франкфурт могат да бъдат открити 10 000 нови работни места в банковия сектор заради Брекзита, а това може да има ефект на многократно увеличение за другите сектори.

Новите банкови служители ще увеличат търсенето на жилища, инфраструктура и транспорт, образование, здравеопазване, потребителски стоки, храни и така нататък, отбелязват специалистите, изготвили документа.

Според проучването ако се приеме, че растежът остане стабилен и бъдат създадени 10 000 нови работни места в банковия сектор, това означава, че ще бъдат създадени 21 300 нови позиции само във Франкфурт.

При най-оптимистичния сценарий Франкфурт и региона му Рейн-Майн, който включва градовете на около 80 км южно, може да отчете бум от 88 000 допълнителни работни места.

Много компании, базирани във Великобритания, се опитват да пренесат част от дейността си в градове от еврозоната, тъй като може да изгубят т. нар. паспортни права да правят бизнес с клиенти в ЕС, след като Великобритания окончателно напусне Евросъюза през март 2019 година.

Франкфурт, където се намира Европейската централна банка (ЕЦБ), се оформя като победител в привличането на напускащите Лондон банки.

Големи американски и азиатски финансови институции като Голдман Сакс (Goldman Sachs) и японската Номура (Nomura) вече избраха града на река Майн пред конкурентите му като Амстердам, Дъблин и Париж.

Франкфурт е смятан за фаворит за домакин на Европейския банков орган - ЕБО (European Banking Authority - EBA), който ще напусне сегашната си централа в Лондон.

Споделяне

Още от Европа