Франко Фратини се обяви за сурови санкции при наемане на нелегални имигранти

Еврокомисарят по правосъдието и вътрешните работи Франко Фратини се обяви за строги санкции срещу работодателите в ЕС, които наемат нелегални имигранти, предаде Франс прес в четвъртък, цитирана от БТА.

В публикация във френския вестник "Фигаро", цитирана от френската агенция, Фратини определи въвеждането на строги наказания като първа важна мярка за издигане на бариери пред нелегалната имиграция.

Наемането на хора без документи нанася огромни вреди на данъчните системи на европейските държави и се отразява негативно за един основен за Европа принцип - свободната конкуренция. То води до безконтролна експлоатация на хора, предупреди еврокомисарят.

Фратини се обяви против масовото узаконяване на статута на хората, пребиваващи в Европа без документи. Не трябва да изпращаме сигнали, които насърчават притока на нелегални имигранти, подчерта той и призова за сключване през идните 12 месеца на споразумения за репатриране със страните, от които пристигат нелегални имигранти.

До края на месеца в Мадрид ще бъде организирана среща на министерско равнище, на която осем южноевропейски страни ще проучат начините за борба с незаконния приток на африканци, отбелязва Франс прес. Испания е изправена пред небивала вълна от нелегални имигранти и неотдавна поиска повече помощ и солидарност на европейско ниво, допълва агенцията.

Споделяне

Още от Европа