Франсоа Оланд обеща нови данъчни облекчения за два милиарда евро

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският президент Франсоа Оланд обеща нова вълна от данъчни облекчения догодина на стойност 2 милиарда евро на фона на усилията си да понижи високата безработица и да спечели поддръжници преди президентските избори през 2017 година, предаде Ройтерс.

На двучасова пресконференция по широк кръг въпроси президентът заяви, че икономическият растеж във втората по големина икономика в еврозоната се ускорява, но с недостатъчен темп, за да намали безработицата.

Като условие да се кандидатира за втори мандат Оланд е поставил постигането на траен обрат на безработицата, която в момента е близо до рекордни равнища над 10 процента. За тази година френският президент очаква увеличение на брутния вътрешен продукт на страната със сигурност от над 1 процента, а за идната - с 1,5 процента, допълни Асошиейтед прес.

Голямата безработица и твърдите данъчни увеличения, въведени в началото на петгодишния му мандат през 2012 година, направиха социалистическия лидер крайно непопулярен сред много гласоподаватели, отбелязва Ройтерс.

Ако изборите бяха сега, то той не би стигнал до втори тур, отстъпвайки в полза на лидерката на крайната десница Марин льо Пен, според оповестено снощи допитване на социологическия институт Ифоп по поръчка на в. "Фигаро" и телевизия Ер Те Ел.

Миналата година Оланд вече оряза данъци за над девет милиона от най-бедните домакинства във Франция, а с планираните за 2016 година ще бъдат облагодетелствани осем милиона.

"Политиката на данъчни облекчения, започната през 2014 година и засилена тази година, ще продължи през 2016 година (...) над 2 милиарда евро ще отидат за това", заяви френският президент.

Споделяне

Още от Европа