Франция експулсира просещи румънски роми с редовни документи

Френското министерство на вътрешните работи реши да приложи рядко използван член от Шенгенското споразумение, предвиждащ експулсиране на граждани, които идват от Източна Европа с редовни документи, но не разполагат със средства, достатъчни за издръжката им, пише днес френският всекидневник Монд.

Мярката е замислена с цел да се прилага предимно срещу румънските роми.

На 6 март тази година от парижко предградие бяха изгонени румънски роми, настанили се в изоставени жилища.

Всеки знае, че средствата на ромите идват от просия или кражби, заяви заместник-кметът на аристократичното предградието Сен Жермен ан Ле. Ако нямат достатъчно пари, то те са фалшиви туристи, дошли във Франция по икономически причини и ще бъдат принудително експулсирани, допълни той.

Експулисиранията, за които се изтъква между другите мотиви и липсата на достатъчно средства, не засягат само румънските роми.

Неотдавна властите експулсираха няколко поляци, просещи по улиците на Савоя.

Освен принудителното експулсиране, правителството на Жан-Пиер Рафарен се опитва в сътрудничество с Международната организация по миграциите да приложи политика на "доброволното завръщане". Тя влезе за първи път в действие през януари тази година, когато няколко роми си заминаха доброволно за Румъния, отбелязва Монд.

Още от Балкани

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?