Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Франция и Русия най-облагодетелствани от петролните подкупи на Саддам, сочи иракски доклад

0 коментара

Скандалът с петролните подкупи на Саддам Хюсеин избухна с нова сила. Разследването в САЩ, работещо успоредно с разпоредената от ООН проверка на твърденията за корупция в програмата "Петрол срещу храни" в Ирак, каза, че се надява при изслушванията в комисията да бъде повдигната завесата на секретност върху финансите и управлението на ООН, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

В същото време британският вестник Сънди Таймс цитира части от междинния доклад на преходното иракско правителство, от който става ясно, че най-облагодетелствани от схемата на Саддам са Франция и Русия, които се противопоставиха категорично на военната инвазия в Ирак.

Следователи от американския Конгрес поискаха още преди месеци от ръководителя на независимото разследване на ООН, бившия председател на Федералния резерв на САЩ Пол Волкър да разкрие данни от вътрешните одити на ООН. Сега обаче те казват, че ще използват разследването, за да призоват за повече прозрачност и по-широка реформа в ООН.

Скандалът избухна през януари, когато иракски вестник писа, че политически партии, фирми, организации и физически лица по цял свят са облагодетелствани с милиони долари в замяна на подкрепа за Саддам. В списъка фигурираше и Българската социалистическа партия, чийто председател за периода, упоменат от вестника, беше настоящият президент Георги Първанов. В парламента бе създадена комисия за разследване на обвиненията, която обаче все още не е приключила работа.

Русия, Франция и висш служител на ООН са най-облагодетелствани

Близо 200 частни лица и компании от цял свят благодарение на програмата на ООН са спечелили стотици милиони долари, съобщи в понеделник британският в. Сънди таймс, позовавайки се на секретен доклад на преходното иракско правителство.

Главни получатели на подкупи от режима на Саддам Хюсеин са били Русия, Франция и един високопоставен чиновник в ООН.

Обаче както се отбелязва в доклада, Саддам систематично е злоупотребявал със възможностите си и е купувал "политическо влияние" в целия свят.

Бившият иракски режим фактически е бил свободен да "доставя" нефт на тези, на които му е било изгодно. Десетки частни лица са получавали този нефт на борсови цени. Те са могли да назначат упълномощени търговци за купуването на евтиния нефт от иракската държавна фирма, а след това да го продават за лична изгода.

Режимът е давал приоритет на Русия, Китай и Франция, тъй като в качеството си на постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН те са могли да влияят на вземаните там решения, се посочва в документа.

Там се твърди, че руснаците са се ползвали с "безпрецедентен приоритет" и са получавали една трета от всичкия иракски петрол, голяма част от който е била препродавана на други страни. Петрол са получавали руски политически партии, петролни компании, министерства и даже администрацията на президента на Русия, предполагат авторите на доклада.

Освен това Саддам е начислявал проценти при осъществяване на доставките на нефт. Диктаторът, се подчертава в документа, е въвел доплащане от 10 до 50 цента за всеки барел нефт, доставен от режима му между септември 2000-та и края на 2002 година. Така Саддам е спечелил около 228 млн. долара, които са се намирали в банкови сметки в Йордания, Ливан, Ирак и ОАЕ.

Докладът е изготвен от името на преходното правителство в Ирак, което се готви за евентуални съдебни действия срещу онези, които може да са получавали незаконни доходи при управлението на Саддам. Сред тях са назовани директорът на програмата "Петрол срещу храни" в ООН Бенон Севан, бившият високопоставен съветник на президента на Русия, чието име не се споменава и две петролни компании: от Франция и Йордания.

Иракчаните наеха лондонската финансова компания KPMG и юридическата Freshfields, които да изготвят препоръки за по-нататъшните действия.

Докладът на иракското правителство е междинен.

Миналата седмица Клод Хенкс-Дрелсма, съветник на иракското правителство, който е участвал в разследването, е потвърдил достоверността на доклада. "Тези данни показват, че програмата на ООН е давала на Саддам инструмент за купуване на международна поддръжка чрез подкупването на политически партии, компании, журналисти и други лица. Това свидетелства за необходимост от пълно преразглеждане на дейността на ООН", казал той.

"ООН трябва да стане по-прозрачна"

"Демократичните институции функционират само тогава, когато са в полезрението на обществеността. Аз съм голям поддръжник на ООН, но тя трябва да стане по-прозрачна", каза конгресменът Кристъфър Шейс, който ръководи едно от слушанията в американската комисия.

Шейс насрочи слушане във вторник във Вашингтон, отчасти за да даде отговор на въпроси дали европейските компании, наети от ООН за одит и преглед на бизнес сделки по програмата "Петрол срещу храни", може да са пренебрегнали евентуална корупция. Шейс председателства Подкомисията по национална сигурност, нови заплахи и международни отношения, която е част от Комисията по правителствените реформи на Камарата на общините на САЩ.

Подкомисията е една от четирите комисии в Конгреса, които разследват програмата "Петрол срещу храни".

Програмата "Петрол срещу храни", която беше в действие от 1996 г. до 2003 г., бе създадена, за да позволи на бившето иракско правителство на Саддам Хюсеин да продава ограничени количества петрол в замяна на хуманитарни стоки. Програмата беше изключение от санкциите, наложени на Ирак след края на войната в Персийския залив от 1991 г.

Компании от Франция, Русия и Китай са спечелили милиарди

На слушанията ще бъде разгледан и въпросът дали облагодетелстване от програмата "Петрол срещу храни" е повлияло на членове на Съвета за сигурност на ООН като Франция, Русия и Китай при гласуване за Ирак, казаха от офиса на Шейс.

"С разработването на програмата ставаше все по-ясно, че Франция, Русия и Китай печелят много от запазване на това статукво", обяви подкомисията миналата седмица. "Компаниите им са спечелили милиарди долари от търговията с режима на Саддам по програмата петрол срещу храни".

Шейс твърди, че ако програмата била по-строго контролирана, тя щяла да бъде "успешна хуманитарна програма, а не схема за нарушаване на санкциите на стойност милиарди долари".

"Трябва да има пълен отчет за всички транзакции по програмата, дори ако тази необичайна степен на прозрачност смущава някои членове на Съвета за сигурност", каза той.

Говорител на ООН отказа да отговори на въпроси за по-широка реформа на вътрешната политика на ООН и отнесе запитванията за документи, свързани с програмата "Петрол срещу храни", към служителите на Волкър.

"Има независимо разследване, водено от Пол Волкър и ние смятаме, че те трябва да получат цялата подходяща информация", каза говорителят Фархан Хак. "От господин Волкър и неговото разследване зависи как информацията ще да бъде разпространена".

Генералният секретар на ООН Кофи Анан назначи Волкър през април начело на тричленната комисия, която да разследва твърденията за корупция в световната организация. През август Волкър каза, че засега комисията ще запази право на изключителен достъп върху документите на ООН.

Следователи от Конгреса изразиха особен интерес към 55-те доклади за одит на Службата за вътрешен надзор - агенция на ООН, отговорна за контрола над програмата "Петрол срещу храни".

Конгресменът Хенри Хайд, който председателства един от другите разследващи екипа в Комисията за вътрешни отношения към Камарата на общините, писа на Анан през май с искане за достъп до докладите, но получи отказ. Той се срещна с Волкър през юни и повтори искането си.

След като Анан започна първия си мандат през 1997 г., той осъществи серия реформи отчасти в отговор на искания от Конгреса, който задържаше финансирането на САЩ за ООН. Преди това, през 1994 г. бе създадена Службата за вътрешен надзор.

Сега законодатели казват, че трябва да получат по-голям достъп до вътрешните доклади на ООН.

"ООН се превърна в Бермудски триъгълник за истината за обвиненията в корупция около програмата "Петрол срещу храни", каза Хайд. "Неразкриването на докладите за одит, дори пред страни членки на Съвета за сигурност, показва липса на най-елементарния принцип на отговорността, който е така важен за една функционираща демокрация".

Говорител на Анан каза, че генералният секретар на ООН неколкократно е призовавал за прозрачност.

"Прозрачността е единственият начин да се справим с тези обвинения, както и най-добрият метод засега за предотвратяване на корупцията", каза Анан през април.

В доклад от април на Главния счетоводен отдел, наречен сега Правителствен подотчетен отдел се казва, че иракското правителство е прибрало 4,4 милиарда долара от рушвети чрез програмата петрол срещу храни и още 5,7 милиарда долара чрез контрабанда на петрол.

Разследват се твърденията, че неколкостотин компании и лица от над 50 страни може да са се облагодетелствали от незаконни сделки по програмата. Сред тях са изтъкнати политици от Франция, Русия, Великобритания, Индонезия и страни от Залива, както и изпълнителният директор на програмата Бенон Севан, който отрече да е имало злоупотреби.

Критици твърдят също, че иракското правителство, което според програмата имало власт да одобрява сделки за продажба на петрол и внос на хуманитарни стоки с постъпленията, е манипулирало цените, за да си осигури рушвети за договорите, посочва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.