Франция изплува в "Южен поток"

Франция изплува в "Южен поток"

Франция може да стане партньор на Русия по два ключови енергийно-политически проекти - газопроводите "Северен поток" и "Южен поток", съобщава във вторник руското издание "Комерсант". "Газпром" планира в най-скоро време да подпише меморандум за сътрудничество с "Електрисите дьо Франс" (EDF), в рамките на което тя ще получи най-малко 10% участие в "Южен поток".

Преговорите за влизането на "Газ дьо Франс Сюез" (GDF SUEZ) в "Северен поток" се протакат вече година и също скоро трябва да приключат. В резултат руските проекти ще получат допълнителна политическа подкрепа, а Франция – нови гарантирани доставки на газ, пише изданието.

В понеделник вечерта министър председателят Владимир Путин се срещна с френския си колега Франсоа Фийон в резиденцията си в Ново Огарьово. Според източник на "Комерсант" от правителството един от основните предмети на разговорите е бил участието на френски компании в проектите за изграждането на газопроводите от Русия към Европа – "Северен поток" по дъното на Балтийско море и "Южен поток" по дъното на Черно море.

За първи път Франция прояви интерес към руските газопроводи преди година и половина, след като не попадна в конкурентния европейски проект “Набуко“. През февруари 2008 г. акционерите на “Набуко“ избраха за шести участник германската RWE, а загубилата "Газ дьо Франс Сюез" заяви, че ще разгледа други проекти, сред които "Южен поток".

След това концепцията на компанията се промени и GDF SUEZ реши да се присъедини към "Северен поток" и, по думите на заместник-председателя на управата на "Газпром" Александър Медведев, ще получи 9% участие в него през октомври.

Правителственият източник на "Комерсант" е пояснил в понеделник, че Франция не се е отказала и от "Южен поток" и "Газпром" води преговори за влизането ѝ в проекта чрез "Електрисите дьо Франс". От "Газпром" и EdF отказват коментар. Но високопоставен мениджър на руския монополист е потвърдил тази информация. Според него преговорите са започнали преди половин година и са се активизирали през лятото.

"Скоро се планира да бъде подписан меморандум за сътрудничество между "Газпром" и EdF, преди седмица той беше напълно съгласуван", казва източникът от правителството. Друг коментатор на изданието допълва, че документът може да бъде подписан в края на септември по време на визитата на шефа на "Газпром" Алексей Милер във Франция.

"Документът предвижда сътрудничество по широк кръг въпроси, но най-главното е получаването от EdF на не по-малко от 10% участие в "Южен поток" в замяна на сключване на дългосрочни договори за доставка на газ за електростанциите на компанията по протежение на газопровода", казва източникът.

EdF е основана през 1946 г. в резултат на национализацията на предприятия от електропроизводството, транспорта и пренос на енергия и газ, като 84.66% принадлежат на държавата. Участието на EdF в производството на електричество във Франция е 75%, като компанията работи също и в други страни на Европа, Южна Америка, Африка и Китай. Мощността на електростанциите ѝ е 127.1 хиляди МВт. Приходите за 2008 г. е 64.3 млрд. евро, а чистата печалба възлиза на 4.3 млрд. евро.

Газопроводът "Южен поток" с мощност 47-63 млрд. куб. метра годишно трябва да мине от Русия през Черно море в България, а после се разклонява в две посоки – Сърбия, Унгария, Австрия и Гърция, Италия. Първото разклонение трябва да бъде въведено в експлоатация през 2013 г.

Засега единственият партньор на "Газпром" в "Южен поток" е италианската ENI. В понеделник италианците са отказали коментар за влизането на EdF в проекта. Според управителя на “Ийст Юръпийн Газ Анализис“ Михаил Корчемкин, появата на французите ще отслаби позициите на ENI.

"До сега италианците се стремяха да получат по-големи права в този проект – не само дял в подводната част, но също и половината печалба от преминаването на газа по сушата от България до Италия, и с влизането на EdF те ще трябва да започнат да се държат по-лоялно към "Газпром", предполага той. Анализаторът Максим Шейн от "Брокеркредитсервис" уточнява, че участието на Франция в проекта "ще му добави политическа тежест", усилвайки конкурентноспособността му в сравнение с “Набуко“.

Самата EdF има нужда от допълнителни обеми газ за електростанцията в Италия, където французите притежават 19.36% в италианската енергийна компания EDISON и Унгария, където владее 95.57% от Budapesti Eromu ZRt, която пък управлява пет топлоелектроцентрали. "Южен поток“ ще мине и през двете страни. Притежание на EdF са и подземни хранилища на газ във Франция.

Досега EdF не е участвала в газови проекти на Русия, но многократно се опитвала да влезе на пазара ѝ на електроенергия. Преди две години компанията искаше да купи 25% от руската държавна "Интер РАО ЕЭС" , чийто борд на директорите се оглавява от вицепремиера Игор Сечин, но сделката не се състоя. През лятото на 2008 г. стана известно, че EdF заедно с "Интер РАО ЕЭС" искаше да купи акционерното дружество ОГК-1. Сделката не се състоя, но след два месеца EdF и "Интер РАО" подписаха протокол за развитие на стратегическото партньорство.

След края на срещата си с премиера на Русия Владимир Путин през септември 2008 обаче директорът на EdF за Европа Марк Будие съобщи намеренията си да купи миноритарен, а не блокиращ пакет в "Интер РАО". Вариантите за влизане на EdF в капитала на "Интер РАО" бяха няколко, включително и чрез обмяна на активи, но засега нищо не се случило. Затова пък ОГК-1, която EdF искаше да купи, вече се намира под управлението на"Интер РАО". По данни на "Комерсант" засега EdF не планира влизане в капитала на "Интер РАО".

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?