Франция не е готова да плаща за страните, които не спазват фундаменталните принципи на ЕС

Френският министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан

Франция не е готова да плаща за страните от ЕС, които не спазват фундаменталните принципи на съюза, даде да се разбере френският министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан, цитиран от Франс прес.

"Ние не сме готови да плащаме за онази Европа. Трябва да го кажем ясно", обяви Льо Дриан в реч при закриването на конференцията в Париж на френските посланици в чужбина.

Външният министър на Франция визираше по-конкретно Полша и Унгария, отбелязва Франс прес.

"Всяка страна членка (на Европейския съюз) е свободна да избере ръководителите, които иска, но нашата визия за ЕС като вътрешен кръг от съюзи и ценности не е съвместима с правителства, които не уважават фундаменталните му принципи и не се чувстват обвързани по никакъв начин от общностната солидарност", подчерта Льо Дриан.

Той отбеляза, че "по същество, (управляващите в някои страни популисти) имат утилитаристичен подход за съюза, като избират само това, което ги интересува, и на първо място, преразпределението на парите".

По въпроса за приема на мигранти, френският външен министър призова за координиране на общите очертания на съвместна позиция с Германия преди срещата на върха на ЕС в Залцбург другия месец.

Между Европейския съюз и Италия цари напрежение, като те се обвиняват взаимно в липса на солидарност за приема на мигранти. Спорът кулминира със заплахите на италианското популистко правителство да прекрати участието си във финансирането на ЕС.

"Искаме да постигнем френско-германска позиция преди срещата на върха в Залцбург на 20 септември, за да не оставим тази тема на популистите и продавачите на илюзии, и защото знаем, че френско-германската връзка е двигателят на европейското възраждане", обяви Льо Дриан.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа