Орбан и Салвини обявиха Макрон за свой противник

Макрон: "Ако са видели в мое лице основния си противник, имат право"

Орбан и Салвини обявиха Макрон за свой противник

Подложеният на критики италиански вътрешен министър Матео Салвини се срещна в Милано с унгарския премиер Виктор Орбан. Двамата обсъдиха създаването на общ фронт срещу миграцията, който да се противопостави на промигрантската политика, подкрепяна според тях от френския президент Еманюел Макрон и американския милиардер от унгарски произход Джордж Сорос.

В Милано се чуха и твърди думи срещу френския президент, който прекарвал времето си в поучаване на чуждите правителства, докато рейтингът му бележи исторически спад в допитванията в родината му.

Това не са първите нападки на Салвини срещу Макрон. Самият Макрон също не демонстрира симпатии към италианския вътрешен министър. През юни френският президент заяви, че екстремисти в съседни страни предават европейските ценности.

"Европейските избори идват. Искаме да променим много неща", заяви Орбан, цитиран от британския в. "Гардиън", подчертавайки, че Унгария и Италия са част от групата европейски държави, които искат да защитят границите си. Двамата казаха, че работят всеки в своя си лагер за съюз, който изключва социалистите и че са близо до постигане на исторически обрат за бъдещето на Европа.

Поставената от тях цел е да променят европейските правила. Двамата имат общ враг - Брюксел, както и обща цел: да затворят напълно външните граници на ЕС, пише френският в. "Еко".

Идеята на очерталата с в Милано италиано-унгарска ос е да се създаде в Европа един съюз, който да постави в ъгъла социалистите и демократите, да промени ЕС в името на сигурността и да покаже, че мигрантите може да бъдат блокирани, преди да пристигнат на европейските брегове.

Салвини и Орбан демонстрираха взаимна симпатия и формулираха сърдечни мнения един за друг. Орбан нарече Салвини "свой герой" и каза, че това е човекът, от чийто успех зависи сигурността на Европа и неговият кураж заслужава уважение. Салвини пък увери Орбан, че ще продължи да действа по същия начин и колкото и разследвания да започнат срещу него, те няма да променят изобщо мнението му и да го накарат да отстъпи.

Унгарският премиер е сред най-враждебно настроените към миграцията европейски лидери и изглежда като естествен съюзник на италианския министър, отбелязва в. "Гардиън". Но добавя, че двамата имат различия по въпроса за разселването на мигрантите. Италианският лидер иска разселването им в европейски страни, а Орбан е на страната на Чехия, Полша и Унгария, които се противопоставят на това.

Срещата Салвини-Орбан предизвика и голям протест - хиляди хора на централен площад в Милано се обявиха за Европа без стени и огради, пише в. "Стампа".

"Италия се превърна в лаборатория на европейския популизъм и рискува да се отдалечи не само от Европа, а и от западните демокрации, като заедно с Унгария на Орбан се сближи с Путин, който се радва на проявите на симпатия от страна на Салвини", заявява пред "Гардиън" Масимилиано Панарари, преподавател по политически науки в Свободния международен университет за социални изследвания в Рим.

Отговорът на Макрон

Френският президент Еманюел Макрон заяви днес, че унгарският премиер Виктор Орбан и италианският вицепремиер Матео Салвини с право гледат на него като основен противник в Европа по въпроса с мигрантите, предаде Франс прес.

"Няма да отстъпя пред националистите и тези, които възхваляват словото на омразата. Ако са видели в мое лице основния си противник, имат право", заяви той в Копенхаген, където бе на двудневно държавно посещение в Дания.

Макрон добави, че през идните дни и месеци ще трябва да бъдат взети решения по мигрантския въпрос, което предполага "сериозност и отговорно отношение", и призова европейците "да останат верни на ценностите си като правото на убежище".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?