Франция отпуска заем от 430 милиона евро на Ирак

Франция отпуска заем от 430 милиона евро на Ирак
Франция ще отпусне през 2017 година заем от 430 милиона евро на Ирак, чийто бюджет е силно претоварен заради борбата с джихадистите и спада на цените на петрола, съобщи Франс прес., цитирана от БТА.
 
Ръководителят на френската дипломация Жан-Ив Льо Дриан е заявил на среща с иракския премиер Хайдер ал Абади в Багдад, че средствата ще бъдат деблокирани до края на годината.
"Франция присъстваше от самото начало в боевете срещу Даеш (съкращение за "Ислямска държава") и ще присъства и във фазата на мир, която вече започва", подчерта Льо Дриан, който е на посещение в Ирак заедно с министърката на отбраната Флоранс Парли.
 
По време на това посещение той е връчил на Абади и покана от френския президент Еманюел Макрон да посети Франция.
 
Заемът има за цел да подкрепи бюджета, за да бъдат насърчени основните реформи и финансовото оздравяване на страната. Подобно на заемите от Световната банка и този е обвързан с условието за подобряване на управлението на държавните финанси и ръководството на държавните предприятия, както и за по-голяма енергийна ефективност.
 
"Ислямска държава" е изгубила над 70 на сто от иракските територии, които превзе през 2014 година, включително емблематичния град Мосул, вторият по големина в страната.
 
Днес иракските сили съобщиха, че с подкрепата на въздушни удари и артилерийски огън на международната коалиция са си възвърнали контрола над центъра на град Тал Афар, една от последните крепости на групировката "Ислямска държава" в страната.
 
Други страни също отпуснаха заеми в подкрепа на бюджета или инвестициите в Ирак, сред които Германия (500 милиона евро). За Франция сумата от 430 милиона евро е голяма предвид собствените ѝ бюджетни ограничения.
 
Избраният през май президент Еманюел Макрон реши да намали с 850 милиона евро кредитите за закупуване на военно оборудване през 2017 година.
 
Сумата, необходима за възстановяването на Ирак след продължителните и ожесточени боеве за отвоюване на джихадистки крепости като Мосул по досегашни оценки е между 700 милиарда и 1 трилион долара.
 
На първо време отвоюваните градове трябва да бъдат разминирани и да бъдат възстановени основни услуги като водоснабдяване и здравеопазване, за да могат преселилите се граждани да се върнат по домовете си. В Ирак 3,3 милиона души са напуснали родните си места от общо 39 милиона души население. Общо 11 милиона се нуждая от хуманитарна подкрепа, според ООН.
 
Френският заем е за срок от 17 години и предлага по-благоприятна лихва от пазарната (6,75 процента), уточни френски дипломатически източник.
 
Франция ще помага в усилията за възстановяване и помирение в Ирак след войната с ислямистката групировка "Ислямска държава", каза по-рано днес Жан-Ив Льо Дриан, цитиран от Ройтерс, след среща с иракски официални лица в Багдад. 
 
"Макар и борбата ни срещу ИД да не е приключила, навлизаме във фаза на на стабилизация, на помирение, на възстановяване, на мир", заяви Льо Дриан на съвместна пресконференция в Багдад с френската министърка на отбраната Флоранс Парли и иракския външен министър Ибрахим ал Джаафари.
 
Френските министри ще се срещнат и с иракски кюрдски лидери в Ербил, столицата на автономния иракски регион Кюрдистан, чиито бойци пешмерга изиграха ключова роля в борбата срещу ИД.
Франция и други западни страни се безпокоят, че намерението на властите на Кюрдистан да организират референдум за независимост през септември може да разпали нов конфликт с Багдад и съседни страни с големи кюрдски общности, най-вече Иран и Турция.
Споделяне

Още от Свят