Франция предлага да адвокатства на България за ЕС

Франция иска да бъде адвокат на българската кандидатура за членство в ЕС, каза на всяка от срещите си делегираният министър по европейските въпроси Пиер Московиси. Декларация в този смисъл Московиси е направил и на снощната си среща с новоизбрания държавен глава Георги Първанов, и на днешната среща с президента Петър Стоянов, на срещата с премиера Симеон Сакскобургготски, както и на разговорите с главния преговарящ Меглена Кунева и с парламентарната комисия по евроинтеграция.

На разговора със Симеон Сакскобругготски Московиси е отбелязал и подкрепата за присъединяване на България към НАТО, заедно с Румъния.

Московиси нарече евроразширяването глобален процес, който трябва да се основава на обективни критерии и да следва една геополитическа логика. Според френският дипломат страната ни има право на равноправно третиране с останалите кандидатки.

Подходът към страните-кандидатки трябва да бъде такъв, че доближаването им до съюза, обхващането им да става глобално и открито, каза Пиер Московиси. Кандидатките трябва да са равнопоставени и Франция е твърдо против прилагането на "избираемост". Присъединителният процес трябва да е адаптивен, като се разглеждат заслугите на всяка отделно, е допълнил гостът. Според Франция България бележи динамизъм в преговорите, но трябва да положи още много усилия, тъй като е далече от достигането на съответните критерии.

В интервю за БНТ снощи Московиси уточни, че разширяването не е произволен, а обективен процес и преговорите трябва да бъдат доведени докрай. Усилия следва да се правят както от страните кандидатки, така и от страна на ЕС. Според думите на Московиси външният министър Юбер Ведрин е направил изказването си, защото Франция е имала чувството, че логиката на разширяването се променя. И от една обективна логика се преминава към политическа логика. А за Франция политическата перспектива на разширяването включва и България, и Румъния, е искал да каже Юбер Ведрин.

Част от тази философия ще е и равноправното участие на наши представители в европейския конвент, който трябва да изработи общата европейска конституция.

В Конвента, чието учредяване предстои според Московиси в Лакен /Белгия/ на среща на върха на ЕС на 14-15 декември, България ще участва с представители на изпълнителната власт и с двама депутати от Народното събрание.

Президентът Стоянов е заявил, че създаването на европейския конвент е важно от гледна точка на това, да бъде показано на скептичните понякога европейски данъкоплатци, че съюзът е на цяла Европа, а не на отделна нейна част. Стоянов акцентира в изказването си в началото на срещата на последния доклад на ЕК за България, като заяви, че възприемаме сериозно отправените към нас препоръки и намираме за доста верно отразени постиженията от последните години.

Московиси приветства новия динамизъм на българската политика по пътя към ЕС. Франция поддържа амбициозните преговорни срокове, които си поставя българското правителство. Не трябва обаче да се забравя, че присъединяването е плод на успешни преговори, добави той.

В отговор на въпрос френският министър заяви, че срещите си с новоизбрания президент и премиера, има чувството, че те двамата споделят една и съща решимост за стремеж към членство на България в ЕС и НАТО и въпреки различията си ще успеят да работят заедно в тази основна насока.

Московиси е предал на Симеон Сакскобургготски покана да посети Франция през 2002 година, "за да се отбележи новата динамика както в двустранните, така и в общоевропейските отношения".

Още от България