Франция се съгласи да подкрепи резолюцията за Ирак

Франция обяви, че ще подкрепи американско - британската резолюция за Ирак, чието гласуване в Съвета за сигурност на ООН се очаква по-късно във вторник, предаде Би Би Си.

Френският външен министър Мишел Барние каза, че е постигнат компромис, като документът предвижда коалиционните сили начело със САЩ да консултират с иракското правителство бъдещи военни акции. Това беше ключово изискване на Франция, която, също като Русия и Китай, има право на вето. Барние заяви, че Франция все още има някои възражения по проекта, което обаче няма да попречи да гласува положително.

Съгласието стана възможно след като САЩ и Великобритания се съгласиха още веднъж да внесат промени в резолюцията, която урежда бъдещото управление на Ирак след предаването на властта от окупационните сили на преходното правителство в Багдад на 30 юни.

Американският посланик в ООН Джон Негропонте заяви по-рано, че Вашингтон и Лондон са положили огромни усилия да отразят в проекта гледните точки на различните страни при обсъждането при закрити врата.

Консултации по деликатни военни офанзиви

Първоначално САЩ и Великобритания поддържаха позицията си, че отношенията между многонационалните сили и иракското правителство по отношение на бъдещите военни операции са достатъчно изяснени в писмата на иракския премиер и американския държавен секретар, в които се посочва, че ще има споразумения по политиката спрямо деликатни военни офанзиви. Но след френското искане, подкрепено от Германия и Алжир, те се съгласиха формулировката да бъде вписана в резолюцията. на ООН.

САЩ отхвърлиха искането на Франция на Ирак да бъде дадено ефективно право на вето върху големите военни операции на коалиционните сили в страната след 30 юни.

Впоследствие текстът беше променен, за да отрази американско - иракските договорености "за постигане на съгласие по пълния обем на фундаментални въпроси от сферата на сигурността и политиката, включително и по политиката на чувствителни офанзивни операции".

Руският заместник - външен министър Юри Федотов каза, че макар проекторезолюцията да е променена, са останали някои въпроси.

В тези писмата между иракския премиер и американския държавен секретар не е посочено изрично дали иракчаните трябва да дават съгласието си за всяка операция и какво ще стане, ако не се съгласят.

В своето писмо иракският премиер Ияд Алауи повтаря настояването си чуждите войски да останат до тогава, "докато ние ще сме в състояние сами да се справяме със сигурността си".

В писмото се казва, че ще бъде създаден министерски орган, който да "координира (с многонационалните сили) всички чувствителни въпроси по политиката на сигурност и оперативни въпроси".

В своето писмо Колин Пауъл поема ангажимента коалицията да работи заедно с иракчаните " по пълния спектър от фундаментални въпроси в областта на сигурността и политиката, включително по чувствителни офанзивни операции".

В четвъртия вариант на проекторезолюцията се посочва, че мандатът на многонационалните сили изтича след провеждането на общи избори в Ирак, но не по-късно от 31 януари 2005 г.

Анан призова за подкрепа на новото иракско правителство

Специалният пратеник на ООН в Ирак Лахдар Брахими каза, че са нужни осем месеца от момента на формиране на преходното иракско правителство преди в страната да могат да се проведат честни избори.

Преодоляването на настоящите предизвикателства пред Ирак ще отнеме не месеци, а години, посочва той в доклада си.

Генералният секретар на ООН Кофи Анан призова Съвета за сигурност и съседите на Ирак да откликнат на призивите на временното правителство за помощ и подкрепа.

"Ирак не е пропаднала държава. Убеден съм, че с таланта на своя народ и с природните си ресурси Ирак скоро ще може да заеме полагащото му се място в семейството на народите. Призовавам Съвета за сигурност и международната общност, най-вече съседите на Ирак, да откликнат благосклонно и щедро на искането на временното правителство за помощ и подкрепа", каза Кофи Анан.

Споделяне

Още от Свят