Франция се съгласи да приеме 20 мигранти от блокиран спасителен кораб

Франция се съгласи да приеме 20 мигранти от блокиран спасителен кораб

Франция съобщи, че е съгласна да приеме 20 мигранти от спасителен кораб, блокиран в Средиземно море от девет дни, след като Италия и Малта отказаха да отворят пристанищата си за него, предаде ДПА.

Германия и "още няколко европейски партньори" изразиха също желание да приемат мигранти от кораба "Алан Курди", ако им бъде позволено да слязат в Малта, каза френският вътрешен министър Кристоф Кастанер след разговор с малтийския си колега Майкъл Фаруджа.

Това решение на Франция бе взето три дни, след като служби на ООН призоваха на спасените 62 мигранти на борда на кораба да бъде позволено да слязат в безопасно пристанище колкото може по-бързо.

Всички спасени мигранти вече са били подложени на сериозни нарушения на човешките права в Либия, заявиха в обща декларация Международната организация по миграцията (МОМ), Върховният комисариат за бежанците на ООН (UNHCR) и Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ).

Две болни жени бяха свалени от кораба на германската хуманитарна организация "Сий Ай" по-рано тази седмица и прехвърлени в Малта.

Граничните европейски държави Малта и Италия не позволяват на кораби на хуманитарни организации да влизат в пристанищата им заради разногласия кой трябва да приема спасените в морето мигранти.

Вместо това европейските страни насочват усилията си към оказване на подкрепа на либийската брегова охрана, която залавя лодките с мигранти и ги връща обратно в Либия, посочва ДПА.

Служители на ООН и на Съвета на Европа призоваха Европейския съюз да преосмисли политиката си заради тежките нарушения на човешките права, включително произволни арести и изтезания, на които са подложени мигрантите в Либия.

Споделяне

Още от Европа