Франция ще предостави всички финансови средства, за да избегне крушение на икономиката

Брюно Льо Мер

Държавата ще предостави всички необходими финансови средства толкова дълго, колкото трае кризата, за да избегне потъването на икономиката, свързано с пандемията. Това увери френският министър на финансите Брюно Льо Мер пред в. "Журнал дю диманш".

"Предпочитам днес да натрупаме дълг, избягвайки крушенито, вместо да оставим да бъдат разрушени цели сектори на нашата икономика", заяви министърът пред френското издание.

Според него за 8 дни 20 милиарда евро заеми, гарантирани от държавата, са били поискани от над 100 000 предприятия. За да бъдат подпомогнати компаниите да преодолеят шока от повсеместната изолация, въведена заради епидемията, държавата обяви, че ще гарантира до 300 милиарда евро банкови заеми, което е еквивалентно на 15 процента от френския БВП.

Освен това 5 милиона служители се ползват от правото на частична безработица и за три дни 450 000 предприятия са поискали помощ от фонда за солидарност. На тези механизми ще се помага финансово, колкото е нужно, поясни министъра.

Фондът за солидарност, учреден от държавата, предвижда максимум 1500 евро обезщетение за малките компании, при които има най-малко 50 процента спад на оборота в сравнение с месеците март и април 2019 г., плюс помощ от 2000 евро за всеки отделен случай на компании, застрашени от фалит.

Нямаме трудности, за да съберем пари на финансовите пазари. Нашите лихви остават на разумно ниво, заяви министърът и добави, че иска след кризата план за икономически подем на национално и европейско ниво, който да позволи "машината да тръгне отново възможно най-скоро".

Брюно Льо Мер съобщи, че е предал на президента на Франция и на премиера списък на двайсетина стратегически компании, които са с отслабени позиции заради кризата и е предложил решения за тяхното подпомагане - гарантирани заеми, увеличаване на дяловия капитал, рекапитализация и като крайна мярка - национализация.

Може да става дума само за временна национализация, допълни министърът в момент, в който въпросът за национализацията на авиокомпанията Ер Франс, която почти е спряла полетите си заради кризата с коронавируса, редовно се споменава.

Министърът припомни, че нито една от големите фирми, които искат подпомагане от държавата, не трябва да изплаща дивиденти и прикани другите големи компании да намалят с най-малко една трета изплащането на дивиденти през 2020 г.

Що се отнася до намаляването на заплатите на шефовете и на кадрите, Льо Мер каза, че иска ръководителите да положат усилие предвид това че служителите в частния сектор, които са частично заети, сега получават само 84 процента от нетното си възнаграждение. Той каза, че е писал в тази насока на компаниите, в които държавата има участие и че е получил положителни отговори от президентите на Ер Франс и на Сафран.

Брюно Льо Мер посочи, че най-засегнати от кризата са туризмът и въздухоплаването, като заяви, че те ще имат нужда от особено внимание и от план за подкрепа в рамките на един тясно координиран на европейско ниво подем.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа