Франция взима мерки за борба с радикалния ислям в училищата

Франция взима мерки за борба с радикалния ислям в училищата

Франция обяви мерки за борба с радикалния ислям във френските училища, предадоха Ройтерс и ДПА. Те целят да предотвратят риска уязвими деца да се превърнат в радикали. Мерките бяха разработени, след като трима ислямисти убиха 17 души при серия от нападения в Париж.

Планът предвижда назначаването на 1000 допълнителни служители във френските училища до юли тази година. За неговото прилагане ще бъдат отделяни 250 милиона евро за период от три години.

Планът предвижда засилване на обучението по френски език, повече програми, насочени към подготовката на деца от уязвими групи от населението, и по-задълбочено запознаване на учениците с ценностите на Френската република. Новите 1000 души училищен персонал ще помагат на учителите да отговарят на въпросите на учениците, свързани с традициите на светската държава, с предубежденията и с гражданството.

Планът предвижда и учениците от бедни семейства да получават повече стипендии. Мерките целят и създаване на система за ранно предупреждение за ученици с проблемно поведение, което ще помогне на училищния персонал да работи по-добре с тези деца.

Съгласно предвидените мерки на 9 декември ще се отбелязва във френските училища ден на националното знаме и националния химн.

До решението за план с мерки се стигна, след като стана ясно, че младежи в 200 училища в цяла Франция са нарушили едноминутното мълчание в памет на жертвите от нападенията в Париж.

Социалните медии пък свидетелстват, че между подрастващите има доста различия по въпроса за свободата на словото, повдигнат от нападението срещу редакцията на в. "Шарли ебдо".

Споделяне

Още от Европа

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?