Френска центристка партия отново застава зад Фийон

Фийон

Френската центристка партия Съюз на демократите и независимите (СДН) ще подкрепи консервативния кандидат за президент Франсоа Фийон, съобщи неин депутат, след като партийни активисти обсъждаха на среща нейната стратегия в предстоящите избори, предаде Ройтерс.

Това е пълна промяна на линията, обявена само преди няколко дни, когато СДН оттегли подкрепата си за Фийон, станал обект на разследване от правосъдието във връзка с афера за предполагаеми фиктивни длъжности на неговата съпруга.

"СДН силно ще подкрепи Франсоа Фийон", каза пред Ройтерс депутатът Филип Вижие, който е лидер на парламентарната група в Националното събрание. "Вървим към масивна подкрепа за Фийон", добави той, без да обясни причините за тази промяна.

В понеделник Фийон, който стана президентски кандидат на десноцентристите след убедителна победа в първичните избори, успешно отрази бунт в собствената си партия "Републиканците", който заплашваше да срине кандидатурата му, и успя отново да обедини лидерите на партията около себе си.

Друг кандидат за президент в изборите през април и май - независимият Еманюел Макрон, получи в сряда подкрепа от бившия социалистически кмет на Париж Бертран Делано. Това е пореден импулс за кампанията на центриста в ущърб на неговия бивш съпартиец, кандидата на социалистите Беноа Амон, отбелязва Ройтерс.

"Преимущество на програмата на Макрон е, че е сериозна и реалистична с оглед на икономическата стратегия. Тя прави възможно постигането на социален напредък", каза Делано в интервю по РТЛ. Според него програмата на Амон е опасна.

В момента социологическите анкети сочат, че Макрон, наред с кандидатката на крайната десница Марин льо Пен, имат най-сериозни шансове да отидат на балотаж след първия тур в края на април.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?