Френската прокуратура спира делото срещу Строс-Кан за участие в групово изнасилване

Разследването на прокуратурата във френския град Лил срещу бившия управляващ директор на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан, заподозрян като замесен в групово изнасилване, ще бъде прекратено в най-скоро време. Ключовата свидетелка по делото, образувано през май, оттегли показанията си, съобщава френският в. "Фигаро", цитиран от БТА в неделя.

По данни на вестника "сексуалните игри" с участие на Строс-Кан са водени по взаимно съгласие. "Следствието реши, че е направило всичко възможно, и внесе събраните материали в прокуратурата. Предстои разследването да бъде прекратено", уточнява изданието, без да посочи източника на информацията.

През май прокуратурата в Лил започна предварително разследване във връзка с частни партита във Вашингтон през 2010 г. и твърдения на две професионални компаньонки, че тяхна колежка била изнасилена във вашингтонски хотел на 16 декември 2010 г. Следствието целеше да установи дали в предполагаемото престъпление е замесен Строс-Кан и хора от обкръжението му. То бе водено в рамките на т. нар. афера "Карлтън" - скандал, свързан с подозрения, че в хотел "Карлтън" в Лил е действала мрежа за нелегална проституция.

Миналия ноември френските органи на реда започнаха да проучват записани есемеси между Строс-Кан и един от арестуваните сутеньори. По данни, изтекли в печата, бившият претендент за президентския пост във Франция редовно търсел услугите на проститутки и посещавал развратни вечеринки както в Лил, така и при пътувания до Париж, Вашингтон и други големи градове.

Следствието подозира, че Строс-Кан пряко е участвал в създаването на мрежата за сексуални услуги. Миналата година бившият шеф на МВФ се озова в центъра на друг скандал в Ню Йорк, заради който бе принуден да подаде оставка от поста си във фонда и да се откаже от политическите си амбиции във Франция, където бе нареждан сред фаворитите в президентската надпревара.

Обвинен в изнасилване на камериерка от нюйоркски хотел, той успя да избегне наказателно преследване поради липса на доказателства.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?