Френски аквапарк организира "Ден на бурките"

Френски аквапарк организира "Ден на бурките"

Ръководството на аквапарк във Франция го затваря за свободни посещения един ден, който ще бъде резервиран само за мюсюлмански жени, покрити с "бурки". Инициативата е организирана от актвистката група Smile 13 в Марсилия, за "да насърчи жени да се присъединят към общността", но срещна критики от страна на десни политици. В поканата се казва, че жените трябва да бъдат покрити от гърдите до коленете.

Водещи политици обаче заявиха, че подобни прояви противоречат на светските ценности, закрепени във френските закони.

Да се приеме т.нар. мода означава ние да приемем разделението на общностите в нашата старана, каза Валери Буайе, кмет на два марсилски района от дясноцентристката партия "Републиканци", оглавявана от Никола Саркози.

Става обаче въпрос и за женското достойнство, въпрос за нашите най-фундаментални принципи, допълни тя.

Франция беше първата европейска страна, която забрани пълното покриване на лицето на публични места, но законът позволява да се носи ислямско облекло.

Във Франция живеят около 5 милиона мюсюлмани, най-голямото мюсюлманско малцинство в Западна Европа. Смята се обаче, че само около 2000 жени ходят изцяло покрити.

През 2004 г. във Франция бе забранено и носенето на мюсюлмански забрадки в училище.

"Денят на бурките" ще се проведе на 17 септември в аквапарка Speedwater Park недалеч от Марсилия. Вътре ще се допускат и момчета под 10 години, но не и мъже.

Стефан Равиер, кмет от крайнодесния "Национален фронт" на други два района в Марсилия, също разкритикува ръководството на аквапарка: "Този ислямистки ден демонстрира това, че независимо от успокояващите думи на мюсюлманските лидери, редица мюсюлмани решават помежду си да се отклонят от нашия републикански модел и да се поставят извън нашето общество".

Нито ръководството на аквапарка, нито групата Smile 13 са коментирали критиките.

Някои потребители във Фейсбук обаче окуражиха организаторите. "Успех, дами, надявам се, че ще се състои", пише една жена, която казва: "И аз дори не си покривам лицето".

Споделяне

Още от Общество

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?