Френски колеж отказа да учи севернокорейци как да правят сирене на Ким Чен Ун

Френски колеж отказа да учи севернокорейци как да правят сирене на Ким Чен Ун

Френският национален колеж по млечна промишленост (ENIL) учтиво е отхвърлил молбата да помогне на трима севернокорейски експерти да се научат да правят първокласно сирене Ементал, към което върховният лидер на комунистическата държава Ким Чен Ун се пристрастил по време на обучението си в Берн. Миналия месец двама официални представители на Северна Корея са посетили колежа, намиращ се в Източна Франция, с надежда да уредят изпращането на експерти там и обучението им в производството на висококачествено сирене, съобщи в. "Дейли Телеграф".

 

Ким Чен Ун е разпоредил на трима негови експерти да изкарат курс по млечно производство, тъй като бил крайно недоволен от качеството на сиренето, което му приготвят в родината.

 

След посещението на севернокорейците в учебното заведение, в местните медии и социалните мрежи плъзна слух, че колежът се е съгласил да обучава пратениците на Ким Чен Ун. Вестниците дори измислиха нов термин – "сирена дипломация" (cheese diplomacy).

 

Директорът на ENIL Вероник Друе обаче опроверга тази информация и заяви, че колежът няма възможност да приема нови чуждестранни студенти. Към момента там 600 студенти се обучават да произвеждат сирене, сред тях има няколко човека от Мароко, Русия и Сенегал.

 

Вероник Друе заяви пред АФП, че корейското искане е отхвърлено вежливо, но твърдо.

Споделяне

Още от Свят

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?