Френски съд глоби капитана на "Добруджа"с 200 000 евро

Съдът в Брест призна капитана на българския товарен кораб "Добруджа" за виновен по обвинението, че е изхвърлил отпадни води и нефтени продукти в Бискайския залив, и го осъди да заплати глоба от 200 000 евро, предаде БТА, позовавайки се на информация на прокуратурата в Брест.

Корабът "Добруджа" бе задържан на 30 юли т.г. във френското пристанище Брест по подозрение за умишлено изхвърляне на отпадни води в океана.

По време на процеса през ноември, заместник-прокурорът на френската република Ив Льодю поиска глоба да бъде в размер от 250 000 евро.

Той настояваше за "все по-тежки наказания", които да бъдат превантивна мярка за "циничното замърсяване".

АФП съобщи, че освен глобата, която е рекордно висока за това престъпление, капитанът трябва да заплати и по 3000 евро на 5 сдружения за защита на околната среда, които се конституираха като граждански ищци в процеса, и 2500 евро на шеста асоциация от същия тип.

По време на процеса тези организации настояваха за обезщетения от 10 000 до 50 000 евро. Предвижда се освен това присъдата да бъде обнародвана в Лойд Регистър и в регистъра на търговския флот.

Защитникът на обвиняемия Бернар Ватие обяви, че ще обжалва. Според него съдът е наложил прекалено голямо наказание за "толкова малко замърсяване, чийто източник очевидно е техническа повреда".

По време на процеса капитанът Йордан Големанов заяви, че на 30 юли не е виждал корабът да оставя след себе си замърсени води.

Офицерът от френския флот Лионел Делор, ръководил този ден въздушното наблюдение, заяви обаче категорично, че е заловил българския кораб на местопрестъплението и че замърсяването е записано на видеолента и снимки.

По повод присъдата Пиерик Пиерен, президент на сдружението за защита на бретанското крайбрежие Вижипол, обясни, че корабът "Добруджа" е бил заловен случайно. Той посочи, че са необходими допълнителни средства, за да се подобри контролът.

Според изпълнителния директор на Вижипол Жак Мангол е важно "да се даде на морските превозвачи да разберат, че вече няма да има безнаказаност", че тези, които замърсяват, ще бъдат наказвани.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?