Френски съд започна делото за трафик на български бебета

В четвъртък във френски съд започна делото срещу 56 души, обвинени за трафик на български бебета, предаде ББС.

Според френската прокуратурата в периода от 2001 до 2005 година най-малко 22 новородени са били продадени на двойки, които не са могли да осиновят деца по френското законодателство.

Френските обвиняеми признават, че са купили бебета от българите, които са обвинени в трафик на деца.

56-мата души  - 41 родители, 11 посредници, 2 биологични майки и 2 предполагаеми сводници - ще трябва да дават показания до 2 февруари пред съда в Бобини, град, близо до Париж.

Обвинението гласи, че българските трафиканти от ромски произход са организирали емигрирането във Франция на бременни жени. Родените от тях деца се продавали до 10 000 евро за дете.

Майките обаче са получавали едва няколкостотин евро, а сводниците са задържали за себе си останалите пари, като в някои случаи карали майките да останат във Франция и да проституират.

В някои случаи бащата осиновител мамел службата по гражданско състояние, като признавал детето. В други случаи българската биологична майка раждала, като използвала самоличността на майката осиновителка, която ѝ давала назаем картата си за социално осигуряване.

Трафикантите на деца може да получат до десет години затвор за продажбата на хора, а в някои случаи - и за сводничество.

Френските семейства, които са купили деца, може да получат до три години затвор за подбуждане към изоставяне на дете и заблуждаване на службата по гражданско състояние.

Адвокатите на приемните семейства заявиха, че ще пледират за отпадане на основното обвинение за подбуждане към изоставяне на дете.

"Това са обикновени хора, които са имали тежки преживявания. Едно от семействата, например, е имало две мъртвородени деца”, каза един от адвокатите.

Съдът възнамерява да се произнесе на 2 февруари след изслушване на страните по делото.

Споделяне

Още от Европа