Френски журналисти искат Депардийо да говори с Путин за медиите в Русия

Жерар Депардийо

Френски журналистически синдикат с известна ирония помоли актьора Жерар Депардийо - отскоро руски гражданин, да поиска от своя "приятел", президента Владимир Путин, да хвърли светлина върху "убийствата на журналисти", предаде Франс прес.

"Тъй като сте приятел на президента на тази велика демокрация, Националният синдикат на журналистите към Общата конфедерация на труда ще ви бъде признателен, ако се обърнете към него, за да стане ясно докъде са стигнали всъщност разследванията на убийства на журналисти", цитира агенцията отворено писмо на организацията до Депардийо.

Според френските журналисти Путин трябва също така да бъде попитан защо телевизиите служат само на него, защо някои журналисти са в затвора и защо "редовно почват да тормозят информационни сайтове, щом публикуват информации, обезпокоителни" за президента и неговото обкръжение.

В четвъртък свое писмо, изпълнено с похвали към режима в Русия, Депардийо заяви, че "Русия е велика демокрация". Той добави: "Обичам печата, но той е и много скучен, защото твърде често съдържа една-едничка мисъл", напомня синдикатът.

Според него за няколко години са убити над 20 руски журналисти. Сдруженията, членуващи в Европейската федерация на журналистите, очакват "ефикасни преследвания на убийците на руските им колеги, борели се (. . .) за свободна, независима и плуралистична информация", пише френският Национален синдикат на журналистите.

В събота президентът Путин връчи на актьора руския му паспорт. Депардийо бе тържествено посрещнат в руската република Мордовия край Волга, където властите му предложиха да си направи къща и да стане министър на културата, ако иска.

Мордовската столица Саранск беше първият град, който актьорът посети като руски гражданин, отбелязва ИТАР-ТАСС. В 300-хилядния Саранск Депардийо беше посрещнат по всички правила на знаменитото мордовско гостоприемство - на летището дойдоха лично ръководителят на републиката Владимир Волков, председателят на парламента Владимир Чибиркин, кметът Пьотър Тултаев. Жени в традиционни носии поднесоха на госта блини и пяха народни песни.

"Жерар Депардийо беше посрещнат като герой" в Саранск, посочи журналист от руската новинарска телевизия "Русия 24", който добави, че актьорът пристигнал в републиката, за да празнува Коледа по Юлианския календар.

Веднага след пристигането си Депардийо размаха новия си руски паспорт пред тълпата оператори и фоторепортери, които го чакаха на летището под снега. "Много съм доволен, тук е много хубаво", заяви актьорът, цитиран от агенция Интерфакс.

По време на среща с жители на Саранск в театъра за опера и балет Депардийо получи от Владимир Волков предложение да се засели в Мордовия, да си избере жилище или място, където да си построи къща, насред гората и близо до река, предаде ИТАР-ТАСС.

Според местен източник, цитиран от агенция Риа Новости лидерът на републиката дори предложил на актьора да стане министър на културата на Мордовия. "Ако г-н Депардийо пожелае, ние можем да му предложим този пост", заявил Волков.

На излизане от театъра разчуствали се граждани подариха на актьора две котенца.

Мордовия е известна не толкова с туристическите си забележителности, колкото с двайсетината затворнически лагери, разположени на територията ѝ и изградени през сталинската епоха, отбелязва Франс прес. Една от двете млади пънкарки от групата

Пуси райът, осъдени на две години трудов лагер заради тяхната пънк молитва срещу Путин в московски храм през февруари 2012 г., изтърпява наказанието си в Мордовия.

Руските медии, които отразяват нашироко визитата на Депардийо, не уточняват колко време френският актьор смята да остане в Русия. Депардийо трябва да се яви във вторник в парижки съд във връзка с дело за шофиране в нетрезво състояние в края на ноември.

Споделяне

Още от Свят