Френските синдикати призоваха за нови стачки и демонстрации във вторник

Френските синдикати призоваха за нови стачки и демонстрации във вторник

Френските синдикати и четири младежки организации призоваха за нови стачки и демонстрации във вторник заради проекта за пенсионна реформа, предаде Франс прес.

"Да се срещнем всички на 10 декември за нов ден" на протестни прояви, призова днес Катрин Пере, конфедерален секретар на синдиката Обща конфедерация на труда след среща на представители на синдикатите.

"Решени сме, това не е движение за забавление за няколко дни", заяви Бернадет Гроазон, генерален секретар на Единната синдикална федерация, синдикат на трудещите се в сферата на образованието.

Министърката на солидарността и здравеопазването Анес Бюзен заяви тази сутрин, че ще се срещне в понеделник с всички социални партньори, а премиерът Едуар Филип ще даде оценка на ситуацията в края на следващата седмица.

Причина за недоволството е обявеното въвеждане от 2025 г. на универсална пенсионна система с точки, която да замени съществуващите 42 различни режима за пенсиониране. Според правителството мярката ще доведе до по-голяма социална справедливост, но противниците ѝ смятат, че тя ще внесе несигурност в пенсионната система.

По-голяма част от страната спря работа вчера, тъй като транспортните работници стачкуваха. Към тях се присъединиха учители, лекари, полиция, пожарникари и държавни служители, а дим и сълзотворен газ се носеха по улиците на Париж, тъй като някои от протестите прераснаха в насилие и доведоха до десетки арести.

Редица високоскоростни влакове в Париж са отменени днес, а 10 от 16-те линии на метрото са затворени, докато другите се движат ограничено. Задръствания с дължина над 350 километра запушиха главните пътища в и около столицата, тъй като много от пътуващите до работните си места се придвижваха с колите си. Това сочат данните на приложението за трафика Ситаден (Sytadin).

Железопътните служители също продължават стачката си днес, а синдикатите в оператора на автобусния и метро транспорт Ер А Те Пе (RATP) оповестиха, че стачните им действия ще продължат до понеделник.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?