Френските синдикати ще използват вувузели в борбата срещу пенсионната реформа

Шумните пластмасовите тромпети, надувани непрестанно от запалянковците на Световното първенство по футбол в Южна Африка, може скоро да станат инструмент, предпочитан и от френските профсъюзи, протестиращи срещу пенсионната реформа, съобщи Ройтерс.

Жозе Песи, изпълнителен директор на изключителния вносител на вувузели във Франция, каза за Ройтерс, че фирмата е залята от поръчки - много от тях от представители на синдикатите с настояване за бърза доставка.

Профсъюзите обявиха, че 24 юни ще бъде ден на протест, в който организират поход срещу правителствените мерки за строги ограничения, включително плановете за вдигане на пенсионната възраст от 60 на 62 години.

"В последните дни получавам по няколко хиляди поръчки на ден. Има опасност уебсайтът ни да блокира", казва Песи.Заради огромното търсене фирмата също увеличила поръчките, така че сега внася по 10 000 вувузела на всеки четири дни, по 10 евро плюс пощенските разходи на бройка.

Южноафриканският организационен комитет на Мондиала отхвърли искането за забрана на инструмента по стадионите, въпреки оплакванията на отборите, че не могат да комуникират на терена заради постоянния грохот. Световна фондация предупреди, че тромпетите вувузела са най-шумния от всички използвани от феновете инструменти и може да доведе до трайна загуба на слуха.

Споделяне

Още от Свят