"Фрийдъм хаус": България е свободна, но медиите й - частично

Правата и свободите на гражданите по света са в най-ниска точка от 10 години насам

България е свободна държава, но медиите ѝ са частично свободни. Това сочи годишната класация "Свободата в света 2018" на авторитетната неправителствена организация "Фрийдъм хаус", обявена във вторник.

В категориите "Политически права" и "Граждански свободи" България получава оценка "2" от 7 възможни, като най-високата оценка е "1".

Същевременно, по свобода на медиите България е поставена в категорията " частично
свободни" държави.

Общата свобода на България е оценена на 80 от 100 пункта, което я поставя на предпоследно място в Европейския съюз преди Унгария, която е оценена на 72 пункта. Няколко пункта надолу в сравнение с миналата година е и Полша.

Запазило се е и отношението на "свободните", "частично свободните" и "несвободните" страни по света съответно 45, 30 и 25% от нациите. Оценки имат всички 195 суверенни държави по света плюс 14 специално подбрани "територии" - например Тибет, която е предпоследна по свобода, пред Сирия с оценка -1. С един процент се е увеличило населението, което живее в несвободни страни.

В доклада на "Фрийдъм хаус" се посочва, че през 2017 г. политическите права и граждански свободи по света са се влошили до най-ниската си точка за повече от десетилетие.

Неправителствената организация отбелязва, че през 2017 г. е била най-сериозната криза за демокрацията през последните десетилетия. Това е поредна 12-а година, в която има намаляване на глобалната свобода - само 35 държави са с покачен рейтинг, 71 отчитат спад.

Ценностите, които олицетворява свободата – особено правото да бъдат избирани лидери на свободни и честни избори, свободата на медиите и върховенството на закона, бележат отстъпление в световен мащаб.

А държави, които преди десет години изглеждаха като многообещаваши – Турция и Унгария например, се плъзгат към авторитарно управление.

  

Според организацията, една от причините за кризата на демократичността се корени в това, че САЩ са се оттеглили от традиционната си роля като "шампион и пример за демокрация" заради загубата на политически права и граждански свободи в самата Америка.

Правозащитниците отбелязват, че Съединените щати претърпяха редица неуспехи в провеждането на изборите и правосъдието през последното десетилетие - под ръководството на двете големи политически партии - но през 2017 г. нейните основни институции бяха атакувани от администрация, която отхвърля установените норми на етично поведение в много области.

Самият президент Доналд Тръмп е смесил загрижеността за своята бизнес империя с ролята си на президент, назначава членове на семейството си и лобисти на висши постове и отказва да спазва практиките за прозрачност, наблюдавани от неговите предшественици.

Организацията пише в доклада си, че "Русия вече осъществи кампании за дезинформация преди изборите в страни като Съединените щати, Франция и Германия, култивира връзки с ксенофобски политически партии в цяла Европа, застраши или завладя някои от най-близките си съседи, и започна да служи като алтернативен източник на военна помощ за Близкоизточните диктатури".

Главната цел на режима на Путин е да разруши демократичните държави и да разбие институциите - като Европейския съюз - които ги изграждат, смятат от "Фрийдъм хаус"

Турското преминаване от "частично свободна" до "несвободна" е кулминацията на продължителна и ускоряваща се тенденция. Падането на страната в класацията от 2014-та е поради ескалиращата поредица от нападения върху пресата, потребителите на социални медии, протестиращите, политическите партии, съдебната власт и избирателната система.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган се бори да наложи персонализиран контрол над държавата и обществото в условията на влошаваща се вътрешна и регионална среда за сигурност.

Неговият отговор на опита за преврат от юли 2016 г. се превърна в разгърнат лов на вещици, което доведе до арестуването на около 60 000 души, закриването на над 160 медии и задържането на над 150 журналисти.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?