Фронтекс праща още хора и техника да пазят границите на България

Фронтекс праща още хора и техника да пазят границите на България

По искане на България Фронтекс ще подсили съвместната операция по охрана на границите на страната, съобщиха от представителството на Европейската комисия в България.

"Приветствам решението на Фронтекс да увеличи контингента си в България и да помогне за поддържането на ефикасно гранично управление по Балканския маршрут. Въпреки че настоящото ни наблюдение не показва значими признаци на фрагментация или отклонения от маршрута, с Фронтекс сме готови да реагираме бързо, ако е необходимо", заяви комисарят по миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос.

Фронтекс ще подсили контингента си в България с допълнителни служители и технически средства, включително техника за ефективно наблюдение на границата по суша и от въздуха.

Допълнителните сили ще бъдат разположени постепенно през следващите седмици както на българо-турската, така и на българо-сръбската граница.

За България са заделени 91 милиона евро от Фонд "Убежище, миграция и интеграция" и фонд "Вътрешна сигурност" на ЕС според националната програма за 2014-2020.

Допълнително почти 12 милиона евро бяха отпуснати на страната като спешна помощ за конкретни мерки в отговор на настоящата ситуация.

В момента Фронтекс има разположени 53-ма служители за наблюдение на границите и 10 експерти по документи на българските гранични КПП с Турция, и 19 служители по наблюдение на границата със Сърбия.

Споделяне

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?