Футуристичната пирамида в центъра на Пхенян - следващият любим проект на Ким Чен-ун?

Футуристичната пирамида в центъра на Пхенян - следващият любим проект на Ким Чен-ун?

Новината за второто изстрелване на севернокорейска междуконтинентална балистична ракета бе водещо заглавие в медиите миналата седмица. В същото време, без да вдига шум, Пхенян показа какво се е получило след ремонта около най-известната му забележителност: футуристичния 105-етажен хотел във формата на пирамида - най-високата пустееща сграда в света.

След десетилетия на смущаващи отлагания на откриването му и слухове, че структурата на сградата може би не е стабилна, възможно ли е това да бъде следващият любим проект на Ким Чен-ун?

Ако не друго, тя поне има нов пропаганден надпис: "Държава ракетна сила".

Стените, издигнати около хотела великан "Рюгьон", за да не припарват хората до строителния обект, бяха съборени навръх годишнината от сключването на примирието в Корейската война. Открити бяха две нови широки стъпаловидни алеи към сградата и голям червен пропаганден надпис, заявяващ, че Северна Корея е водеща ракетна сила.

Ракетите, разбира се, са друг любим проект на Ким.

Ден след отбелязаната в четвъртък годишнина, Северна Корея изстреля тестово втора междуконтинентална балистична ракета, която според експерти е доказала, че оръжията на Пхенян вече може теоретично да достигнат по-голямата част от Съединените щати.

В продължение на повече от седмица преди годишнината, която е голям празник в Северна Корея, се виждаше, че зад стените на строежа в централната част на Пхенян работят войници от строителни войски с тежка изкопна техника. Имаше и ярко оцветени пропагандни билбордове - важен елемент за повдигане на духа, присъстващ неизменно на строителните обекти в Северна Корея.

Слуховете, почти винаги безпочвени, относно плановете хотелът да бъде завършен веднъж завинаги, са нещо като салонна игра между наблюдателите на Пхенян. Остава да видим дали сегашната работа по "Рюгьон" действително ще бъде стъпка към завършването на дълго забавения проект или по-вероятно е опит за по-рационално използване на терена около него.

Не е обаче изненадващо, че започва работа по тази невлязла в употреба забележителност. Пхенян преминава през период на масивно преустройство, откакто Ким дойде на власт след смъртта на баща си в края на 2011 г.

По негова заповед няколко проекта бяха завършени, включително 70-етажна жилищна сграда и десетки други високи сгради в квартал "Рьомьон" ("Зора") през април. Пхенян има ново международно летище, масивен научно-технически комплекс, чиято основна сграда е във формата на гигантски атом, както и много други обекти за развлечение и образование.

Откъде взема Ким пари да плати за очевидния строителен бум и за значително ускорените тестове на ракети за милиони долари е мистерия. Много привърженици на санкциите обаче обвиняват Китай, най-големия търговски партньор на Северна Корея, че не затяга достатъчно икономическите гайки на своя съсед.

От разстояние стъклената зеленикавосиня сграда изглежда готова да заработи. Смята се обаче, че отвътре далеч не е готова и дори че е нестабилна от инженерна гледна точка.

Работата по сградата започва през 1987 г., когато дядото на Ким, Ким Ир-сен, основател и "вечен президент" на Северна Корея, е все още жив. По план е трябвало да отвори врати през 1989 г. и да бъде най-високият хотел в света, изпреварвайки свой конкурент в Сингапур, построен от южнокорейска компания.

Но тежката икономическа катастрофа и масовия глад през '90-те лишават Северна Корея от възможност да налива средства в изграждането на хотела и там в продължение на повече от десетилетие остава позорен бетонен скелет. След това египетската компания "Ораском" - която има ключова роля и в изграждането на системата за мобилни телефони в Северна Корея - помага с финансирането на работата по завършването на лъскавата фасада на хотела през 2011 година.

Остава въпросът дали зданието е достатъчно стабилно, за да функционира като хотел или офис сграда.

Официалните представители не дават информация за плановете за бъдещето ѝ.

По БТА

Споделяне

Още от Свят