Г-20 обяви победа над световната икономическа криза

Г-20 обяви победа над световната икономическа криза

Г-20 обяви победа над световната икономическа криза, предадоха световните агенции като се позовават на заключителната декларация на завършилата двудневна среща на групата в Питсбърг, САЩ. Лидерите на най-развитите индустриализирани държави и големите нововъзникващи пазарни икономики обявяват, че борбата им срещу глобалната икономическа криза се е увенчала с успех.

"Той проработи. Нашият мощен отговор помогна да бъде спрян опасния, рязък спад на глобалната активност и да бъдат стабилизирани финансовите пазари", се подчертава в заключителната декларация на форума на Г-20, която обединява две трети от населението на Земята и четири пети от световното богатство.

Американският президент Барак Обама обяви, че Г-20 са се съгласили за нови твърди регулации, за да не се допусне друга световна финансова криза. "Преди шест месеца аз казах, че срещата в Лондон е станала повратен момент за предотвратяване на икономическа катастрофа. Сега аз казвам, че на срещата в Питсбърг ние предприехме стъпки за осигуряване на дългосрочен разцвет. Ние изтеглихме икономиката от края на пропастта", заяви Обама.

Лидерите на Г-20 обаче предупреждават, че "усещането, че нещата са се върнали към нормалното, не бива да доведе до самодоволство". Те се аргументират, че остават тежки икономически задачи, и уверяват, че няма да допуснат отново "безразсъдното поведение" във финансовия сектор, с което се обяснява избухването на кризата в сектора преди две години, когато "лошите" ипотечни кредити в САЩ нанесоха катастрофални загуби на финансовите фирми в цял свят.

"Ангажираме се да осигурим един по-балансиран световен икономически растеж, така че глобалната икономика да премине към безкрисен модел на развитие", се казва още в декларацията на лидерите. Те възнамеряват да оставят в действие плановете за стимулиранена икономиката, докато бъде гарантирано едно стабилно възстановяване.

Страните от Г-20 възнамеряват да прекратят тези екстремни мерки координирано, но не преждевременно. Държавите от групата ще въведат по-строги правила за управление на банките от 2012 г. Ръководните кадри на банките не бива да имат гарантирани многогодишни бонуси, защото такива премии ги правят по-малко отговорни при предприемането на рисковани инвестиции, посочват те в заключителната декларация.

Френският президент Никола Саркози съобщи, че лидерите от Г-20 са се договорили централните банки да могат да ограничават общия размер на бонусите във финансовия сектор.

Саркози каза още, че ще представи през следващите дни по-строги мерки срещу данъчните убежища. Лидерите от Г-20 определиха март 2010 г. за краен срок за въвеждане на санкции срещу данъчните убежища, които отказват да спазват новите правила за прозрачност, приети на предишната среща на "голямата двайсетица" през април в Лондон, съобщи френският президент. "Данъчни убежища, банкова тайна, с това е свършено", закани се той.

В Питсбърг бе взето решение за учредяване на постоянен орган на групата. Той ще се нарича "Съвет по икономическата стабилност" и ще има за цел да подпомогне усилията на страните от Г-20 да укрепят регулирането на световната финансова система.

Г-8 не е способна да реши днес най-важните проблеми на световната икономика, а Г-20 се оказа способна, за което свидетелстват резултатите от срещата, заяви руският президент Дмитрий Медведев, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Италианският премиер Силвио Берлускони обобщи, че Г-8 ще продължи да работи в областта на политиката, а Г-20 ще решава икономическите проблеми, като изрази задоволство от работата и в двата формата.

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Доминик Строс-Кан заяви, че в Питсбърг са били взети решения, "способни да приведат глобалното икономическо сътрудничество в съответствие с изискванията на 21-и век".

Лидерите на Г-20 се споразумяха още най-малко 5 процента от дяловете в Международния валутен фонд (МВФ) да бъдат прехвърлени на развиващите се държави. Правата на гласуване на развиващите се държави в Световната банка (СБ) пък ще бъдат увеличени с поне 3 процента. Лидерите от Г-20 се договориха още за реформиране на СБ, така че тя да играе роля в борбата срещу промените в климата и за гарантиране на снабдяването с храна

Междувременно стана ясно, че 83 души са били арестувани на протести и други прояви в Питсбърг по време на провелата се в американския град среща на върха на Г-20, предаде Асошиейтед прес, като се позовава на местните власти. Демонстрантите са нанесли щети в размер на около 50 хиляди долара. Мъж, който счупил стъклата на банка в Питсбърг, сам е причинил щети за 20 хиляди долара.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят