Г-8 поиска от Иран отговор по ядрената криза

Г-8 поиска от Иран отговор по ядрената криза

Външните министри на страните от Г-8 приканиха Иран да даде ясен отговор на предложението на западните сили за ядрената му програма. Това заяви външният министър на Русия Сергей Лавров, цитиран от Ройтерс и БТА.

Призивът се съдържа и в заключителната декларация от срещата на външните министри на Г-8, провела се в Москва. В документа се посочва, че Иран ще може да ползва възможностите на съвременната ядрена енергетика, при условие, че подпише дългосрочно споразумение.

Групата на осемте - Великобритания, Германия, Италия, Канада, Русия, САЩ, Франция и Япония, изразява разочарование от липсата на реакция от страна на Иран по пакета от стимули, които западните държави предложиха на Техеран. Те подчертаха, че спорът трябва да се реши по пътя на дипломацията.

В декларацията на Г-8 се препоръчва Израел да прояви сдържаност в случая с отвлечения израелски войник, като се посочва, че задържането на членове на палестинското правителство предизвиква силно безпокойство. Външните министри същевременно призоваха палестинските власти да сложат край на насилието и да вземат мерки за освобождаването на похитения младеж.

Убийството на петимата руски дипломати в Ирак също се осъжда в документа. Това трагично събитие е потвърждение за необходимостта от мерки за гарантиране на сигурността в Ирак, пише в декларацията.

Междувременно руската полиция откри тайник с оръжие на тавана на жилищна сграда, намираща се по маршрут, по който най-вероятно ще минат кортежите на лидерите от Г-8 идния месец, предаде Франс прес.

Докато ремонтирали сградата работници намерили подозрителен чувал, в който по-късно органите на реда откриха автомат Калашников с два пълнителя и гранатомет Муха.

Предполага се, че или тайникът е принадлежал на престъпна група, или гражданин, незаконно съхраняващ оръжието, е решил по този начин да се отърве от него.

Споделяне

Още от Свят