Габровско застрашено от водна криза

Габрово и регионът са заплашени от водна криза при очертаващата се сушава година, каза от трибуната на Народното събрание в петък народният представител от ДСБ Евдокия Манева. Тя попита министъра на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов защо още се бави строежът на язовир “Христо Смирненски”, който осигурява питейна вода за района около града. Надстрояването на язовирната стена е трябвало да приключи в края на миналата година, коментира Евдокия Манева.

Министър Асен Гагаузов каза, че очаква всички строителни дейности да приключат  в края на юни тази година и още през август да започнат процедурите по държавното приемане на обекта. Според последните планове на регионалното ведомство, язовир “Христо Смирненски” трябва да започне да работи нормално през септември.

По време на строителството са се появили проблеми, които налагат допълнително инжектиране с бетонитов разтвор в стената около преливника, обясни Гагузов. Защото последните проби са показали по-голяма филтрация между приливника на язовира и бетонната стена.   

Населението в Габраво е изключително притеснено от предишни източвания на водата за извършване на строителните дейности, коментира Евдокия Манева. Според нея, министърът е потвърдил тези притеснения, защото в най-сушавия период на годината за язовира ще е невъзможно практически да поеме водите от пролетното топене. Депутатът от ДСБ уточни, че причините за забавянето са били известни още в края на миналата година и ведомството е трябвало да се възползва от сушавата зима, за да строи тогава, а не през пролетта и лятото.

Има възможност от бюджета на МРРБ да се отделят още 1 млн.лв. за да се надгради и язовир “Среченска бара”, който водоснабдява Враца и Монтана, допълни Гагаузов.

Споделяне

Още от България