Гайдарски иска повече пари за “Пирогов”

Гайдарски иска повече пари за “Пирогов”

Подобно на университетските болници спешният институт “Пирогов” също да получава по-голямо финансиране в сравнение с останалите лечебни заведения, предложи министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски. В петък той се срещна с директора на “Пирогов” д-р Спас Спасков, представители на синдикатите и съсловните организации в болницата, съобщиха от здравното ведомство.

Разговорът дойде ден след като сестрите в болницата протестираха заради ниските заплати. Медицинските служители спряха работа за час, защото въпреки натоварения график възнагражденията им са минимални.

По думите на Гайдарски промяната в статута на болницата ще увеличи заплатите на персонала в болниците.

Според Спасков идеята за диференцираното заплащане на болниците е добра. Лечението на един пациент в университетските болници и в “Пирогов” излиза много по-скъпо, защото поемаме най-тежките и спешни случаи. Затова би било коректно да има разлика в заплащането, каза той пред Mediapool.

Предложението на здравния министър за промяна в статута на университетските болници не е ново. Според него те трябва да бъдат категоризирани по примера на правителствената, военната и транспортната болници, които за разлика от всички останали, освен финансиране от здравната каса, получават и държавна субсидия.

Все още не е ясно откъде ще идват парите – дали от държавния бюджет или като допълнителни средства по клиничните пътеки. Предложението бе внесено в Министерски съвет още миналата година, но не е ясно кога и дали ще бъде одобрено.

Спасков обясни още, че към болницата ще бъде открит и диагностично-консултативен център (ДКЦ), където ще бъдат пренасочени част от работещите в “Пирогов”.

Така сестрите и лекарите ще получават реално финансиране от касата, уточни той. Все още не ясно колко медици ще се преместят в ДКЦ-то. Спасков каза, че в момента документите за регистрация са в съда, а след това трябва да минат и през регионалния център по здравеопазването, затова все още не е ясно кога ще заработи центърът.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?