Гаранцията на Ковачки намалена до 200 хил. лв.

Гаранцията на Ковачки намалена до 200 хил. лв.

Софийският градски съд намали в петък от 300 хил. лв. на 200 хил. хил. лв. паричната гаранция, срещу която бизнесменът Христо Ковачики остава на свобода.

Мярката за неотклонение беше определена от прокуратурата миналата сряда, когато срещу енергийния бос бяха повдигнати обвинения за данъчни престъпления в особено големи размери и сговаряне с друго лице да върши престъпления, чрез които се цели набавяне на имотна облага. Ковачки обжалва наложената гаранция, чийто рекорден размер е сравним с тази на сръбския наркотрафикат Сретен Йосич, наложена от сръбски съд.

При обиските в офиси на Ковачки са били иззети документи, според които нанесените измами са от порядъка на десетки милиони лева, заявиха тогава от прокуратурата. Това, както и личното материално състояние на Ковачки (втори по богатство българин, според класацията на "Впрос"), е предопределило и размера на паричната гаранция.

Съдът е намалил и гаранцията на основния съдружник на Ковачки Никифор Вангелов, срещу когото бяха повдигнати същите обвинения, каквито и на патрона му. Неговата мярка за неотклонение "парична гаранция" е намалена от 30 хил. лв. на 20 хил. лв.

Към момента съдът не е обявил официално мотивите за взетите решения.

Още по темата
Още от България

Какво може да се очаква от новия председател на антикорупционната комисия?