"Гардиън": Ислямските фанатици и западните популисти действат в тандем

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Реакцията на модерните днес популисти, като Найджъл Фараж, Марин льо Пен, Герт Вилдерс и дори Доналд Тръмп е да насаждат страх и омраза срещу мюсюлманите. Точно това целят ислямските терористи с техните жестокости, предупреждава в сряда лондонският "Гардиън" по повод последните събития в Берлин.

По този начин, отбелязва вестникът, ислямските фанатици и въздигащите се западни популисти действат в тандем, взаимно се "подхранват" и са взаимнозависими. "Акциите" им се качват и спадат заедно.

В подкрепа на тезата си "Гардиън" цитира британския еврофоб Фараж, който писа в Туитър, че "ужасната новина от Берлин не е изненада. Събития като тези ще бъдат наследството на Меркел, която пуснала мюсюлманските бежанци в Европа".

Доналд Тръмп разглежда атентатите в Европа като сблъсък между религиите

Все още нямаше яснота за атентата с камион, взел 12 жертви на коледен базар в Берлин, когато избраният за президент на САЩ Доналд Тръмп вече видя в трагедията потвърждение на това, което разглежда като междурелигиозна война в световен мащаб.

"Невинни мирни граждани бяха убити на улицата, докато се готвят да празнуват Коледа", заяви той в комюнике в понеделник вечерта. Групировката "Ислямска държава" и други ислямистки терористи атакуват постоянно християните в техните общности и на местата им за богослужение в рамките на своя глобален джихад", продължи Тръмп.

Още

Десните популисти сега внимателно ще кроят планове как да извлекат политически дивиденти от терора. Мюсюлманите като цяло ще се окажат под още по-голямо подозрение. Точно това е, което фанатиците искат.

"Не трябва да оставяме нашият отговор на случилото се в Анкара и Берлин да бъде онзи, който терористите желаят, предупреждава вестникът още в заглавието на редакционния си коментар.

В авторска статия в "Индипендънт" Кърсти Мейджър направо насочва показалеца към новоизбрания американски президент Доналд Тръмп заради провокативния му коментар в Туитър, че "ИД и други ислямските терористи продължават да избиват християните в техните общности и храмове като част от глобалния джихад". С това, според авторката, Тръмп пряко "върши работата" на джихадистите от "Ислямска държава".

Такива слова, според авторката, пряко разпалват междурелигиозна вражда. "Няма ние и те. В глобализирания свят такива отчетливи културни граници не съществуват. Питайте моя приятел мюсюлманин, който миналата седмица ми купи подарък за Коледа", пише тя.

Това не е първият път, когато новоизбраният американски президент представя тероризма като сблъсък на цивилизациите: цивилизования Запад срещу варварския халифат, и призовава "цивилизования свят да промени начина си на мислене", добавя авторката.

Разбира се, бъдещият президент не е глупак. Той добре разбира, че тази разделяща риторика служи да подсили неговата протекционистка и изолационистка вътрешна и външна политика.

Ние все още не знаем кой е отговорен за терористичната атака в Берлин, но ако това е екстремистка ислямистка група и ако тя цели нещо, то това е тотална война между исляма и Запада. И Доналд Тръмп трябва да го знае по-добре, вместо да се поддава на намеренията на терористите, отбелязва "Индипендънт".

Сходна позиция заема и американският "Ню Йорк таймс". В редакционна статия, озаглавена "Жесток тест за Германия и за цяла Европа", вестникът отбелязва, че десните популисти, сред които посочва и Доналд Тръмп, не губят време и не чакат изясняването на фактите за самоличността на берлинския атентатор, а веднага си намериха мотив, за да заклеймят канцлерката Ангела Меркел за политиката ѝ да дава убежище на бежанци, и за да прокарват ксенофобската си програма.

"Тази опасна, макар и очаквана реакция, служи пряко на "Ислямска държава", която не би искала нищо повече от това да започне война между християни и мюсюлмани в Европа", пише вестникът.

Споделяне

Още от Европа

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?