"Гардиън": НАТО най-после реагира на предизвикателствата

"Гардиън": НАТО най-после реагира на предизвикателствата

Организирана за първи път в централноевропейска столица, срещата на върха на евроатлантическия анлианс за отбрана и сигурност най-сетне реагира на многоборйните предизвикателства на континента, пише в понеделник британският в. "Гардиън" в редакционна статия, озаглавена "Един обновен алианс за смутни времена".

Миналата седмица във Варшава алиансът проведе форум, за да ознаменува нова ера, в която колективната сигурност и териториална отбрана на Европа отново са сърцевината на мисията на НАТО, но с нови ресурси за изпълнението ѝ. Това е важна промяна и в несигурни времена е важно опасностите и заплахите, както и политиките и средствата, предложени за справянето с тях, да бъдат добре преценени.

Новата агресивност на Русия, терористичните нападения в Европа и други предизвикателства като миграцията и киберсигурността създадоха усещане за спешност. Фактът, че мястото, избрано за срещата, за пръв път беше столица на централноевропейска страна, която някога е била под съветско господство, и че тя се състоя само две седмици след като Великобритания гласува да излезе от ЕС, подчерта знаковото ѝ значение - демонстрирането на западно единство около перспективите пред Европа беше станало по-необходимо от всякога.

Британският премиер Дейвид Камерън положи много усилия да увери колегите си от НАТО, че Обединеното кралство ще остане ангажирано със сигурността на съюзниците.

Ако се върнем 10-15 години назад ще видим, че настъпилите промени са колосални. След Студената война и атентатите от 11 септември се наложи идеята, че ако НАТО не започне да действа извън територията си, скоро ще отмре. Дългогодишният и труден ангажимент в Афганистан отчасти се дължеше на тази идея. Конфронтацията с радикалните ислямисти в Хиндукуш отне много енергия и донесе несигурни резултати (в един момент НАТО имаше близо 140 хиляди военни в Афганистан), посочва "Гаридън".

Сега, когато поведението на Русия е важен източник на безпокойство, а разпространяването на ефекта от близкоизточните войни заплашва да дестабилизира Европа, алиансът се завръща към корените си. Това е съвсем логично, но също толкова важно е и да бъде намерен правилният баланс. Както каза Ангела Меркел в началото на срещата, сдържането и диалогът трябва да вървят ръка за ръка.

Това не е нова Студена война, защото историята никога не се повтаря напълно еднакво, но наистина ситуацията напомня за принципа, формулиран някога от първия генерален секретар на НАТО: Целта на алианса, казва лорд Исмей през 1949 г., е да "държи руснаците вън, американците вътре и германците долу".

Никой разумен човек в наши дни не би помислил, че германската армия трябва да бъде "държана долу" по какъвто и да било начин, но ако хладният разум, а не мъглява наивност води преценката ни, то другите части от изречението наистина важат с пълна сила. Ненадейната намеса на Русия в Украйна през 2014 г., нарушаваща някои от основните принципи на архитектурата на европейската сигурност чрез едностранна промяна на граници с употреба на сила, рязко промени стратегическия пейзаж. И упоритите съмнения в силата на ангажимента на Америка към европейската отбрана във време, когато много се говореше за американско "ребалансиране" към Азия, трябваше да бъдат разсеяни.

Лидерите от НАТО взеха важни решения за засилване на отбраната на източните членове на алианса, с нови средства за целта. Първоначалните реакции от Москва бяха враждебни, но с известни колебания. В последно време имаше призиви от Русия за подновяване на диалога със Запада. Някои отдават това на икономическата ѝ слабост, дължаща се донякъде на ниските цени на петрола, други - на нуждата за Путин от конфронтация със Запада, за да засили вътрешнополитическите си позиции. Но каквото и да си мисли човек за миналото на НАТО е трудно да не видиш, че алиансът няколко години е правил цялостни, конкретни заключения от поведението на Русия в Украйна и преди това в Грузия. Ако последните военни учения на НАТО в Централна Европа крият риска да се сторят провокационни, то си струва да се припомни, че руските маневри в съседни региони включваха три пъти по-големи военни сили.

НАТО се готви за дълъг период напред. Във Варшава 28-членният алианс изтъкна желанието си да води диалог с Москва и да се стреми към мерки за изграждане на доверие. Но протегнатата ръка трябваше да бъде предшествана от демонстрация на сила, подчертава британският вестник.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят