Гърците са обзети от страх и несигурност за бъдещето си

Гърците са обзети от страх и несигурност за бъдещето си
Песимизъм е обзел гръцките граждани, като най-разпространени сред тях са чувствата на страх и несигурност за бъдещето им, според проучване на агенция MRB, поместено във в. "Вима" и цитирано от БТА. 
 
87.2 на сто от участниците в допитването смятат, че нещата в Гърция ще вървят доста лошо. Младите пък избират пътя на миграцията. 
 
Гърците смятат, че трите основни проблема, които ги мъчат, са: безработицата /65.3 на сто са на това мнение/, данъците /47.3 на сто/ и здравната система /35.2 на сто/. 
 
59.4 на сто заявяват, че гневът е този, който най-вече дава израз на техните чувства, 49.7 на сто отговарят, че изпитват срам, а 38,6 на сто, че страхът ги владее най-много. 
 
20.5 на сто отговарят, че все още хранят надежда за бъдещето, 6.4 на сто продължават да изпитват гордост, а 4 на сто - сигурност. 
 
Шестима на всеки десет гърци /61.2 на сто/ казват, че поетите от правителството ангажименти към кредиторите на страната не са убедителни за тях, а 38.1 на сто оценяват като твърде вероятно да бъдат взети нови рестриктивни икономически мерки. 
 
Особено негативен елемент от тази анкета е фактът, че младите хора в Гърция, които са най-продуктивните възрасти, не виждат перспектива и ако им се даде шанс, ще напуснат страната. На това мнение са 34.3 на сто от запитаните. 
 
33 на сто казват, че при избори биха дали своя глас за партията Нова демокрация, докато 22.4 на сто залагат на СИРИЗА. 
 
Шестима на всеки близо десет гърци са на мнение, че страната им през лятото на 2018 г. след края на сегашната спасителна програма, "със сигурност ще има нужда" или може би ще има нужда" да подпише нова такава програма. 
 
32.4 на сто се доверяват на Русия за добрия развой на нещата в Гърция. Следва Франция, на която се доверяват 30,1 на сто от анкетираните гърци, Англия /19.8 на сто/, Китай /19.1 на сто/, Германия и САЩ – 13.3 на сто. 
Споделяне

Още от Свят