Гърция планира да преструктурира и продаде електрическата си компания до 2016 г.

Гърция смята да преструктурира и да продаде своята Национална електрическа компания (ДЕИ), съобщи Министерството на околната среда, енергетиката и климатичните промени на страната, цитиран от АФП.

 

Планът предвижда това да стане на три етапа. Първо ще се отдели собствеността на оператора на електроенергийната система, вторият се отнася до създаването на нова електрическа компания, а третият - до приватизацията на компанията-майка, обясни правителственият говорител Симос Кедикоглу пред националната телевизия НЕТ.

 

До 2015 г. трябда да се създаде на нова конкурентноспособна компания, която ще включва 30 процента от производствената част на ДЕИ, лигнитните мини, водноелектрическите централи и централите на природен газ на фирмата, се посочва в съобщението.

 

Предвижда се 34 на сто от контрола върху енергоразпределителните мрежи да се упражнява от държавата, която ще има и правото да се намесва. Новата компания ще движи 30 на сто от услугите на ДЕИ, а останалите 70 на сто да останат в ДЕИ. Правителственият говорител уточни, че ще има повече от две фирми, които ще занимават с производство, а въпросът за това колко да са енергоразпределителните дружества ще бъде решен от пазара.

 

Процедурата ще бъде завършена до първото тримесечие на 2015 г. и новата компания ще започне да действа незабавно. Подробностите около приватизацията ще бъдат разгледани от Европейската комисия до края на юни.

 

През цялото време докато се подготвя продажбата на ДЕИ ще се водят консултации, за да се изберат най-добрите решения с оглед формирането на най-приемливата за обществото цена на тока.

 

Гръцката държава, която притежава сега 51 процента от ДЕИ, се ангажира да продаде 17 процента от компанията до края на 2015 г. като част от приватизационната програма на правителството. ДЕИ е силно задлъжняла, макар да произвежда 69 процента от електричеството и да продава 92 на ст от консумирания ток. Компанията е изправена пред сериозен недостиг на парични средства.

 

По думите на Симос Кедикоглу има много голям интерес от големи играчи на международната енергийна шахматна дъска.

 

Операторът на електропреносната мрежа (ADMIE) също ще бъде приватизиран, съобщи министерството.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес