Гърция получи доверие и намали дълга си със 100 млрд. евро

Еврозоната потвърди успеха на Атина – деблокира 35.5 млрд. евро от спасителния пакет

Гърция получи доверие и намали дълга си със 100 млрд. евро

Гърция получи широко одобрение на предложението си към частните кредитори за размяна на ценни книжа по нейния дълг и успя да стопи около 100 млрд. долара от задлъжнялостта си, съобщават световните информационни агенции в петък. Размяната на ценни книжа надмина и най-оптимистичните очаквания като близо 95% от офертите са били приети.

Съгласно това безпрецедентно в историята преструктуриране на суверенен дълг притежателите на гръцки ценни книжа се съгласяват да загубят 75% от стойността на инвестициите си, при което публичният дълг на Атина ще бъде редуциран с въпросните 100 милиарда евро.

Тази сделка е част от втория спасителен план, чрез който Гърция трябва да избегне изпадането в неконтролиран фалит. Свиването на дълга трябва да обхване 206 млрд. евро, от които 177 млрд. са издадени по силата на гръцкото право. Целта на сделката е да заличи 107 млрд. евро от задълженията на Атина, но 95% от всички облигационери трябва да участват, за да бъде постигната тази цел.

Новите облигации, които ще бъдат предложени на частните кредитори, ще са с падеж най-малко 11 години и най-много 30 години. Лихвите по тях са средно само около 3.65 на сто, което е значително по-малко от доходността по книжата, притежавани от частните инвеститори сега. Общо крайната загуба се очаква да бъде около 75% процента от стойността на държаните първоначално книжа.

Успехът на Гърция със сделката по външния дълг даде повод на министрите на финансите на еврозоната да деблокират по-късно в петък първия транш от общо130 млрд. евро от втория пакет спасителни заеми за страната. Той е в размер на 35.5 млрд. евро. Решението за изплащането на цялата сума обаче ще бъде взето в началото на следващата седмица на вече обявеното заседание на еврогрупата.

Сумата 35.5 милиарда евро е предназначена главно за подпомагане на банките за предоставяне на гаранции на Европейската централна банка (ЕЦБ). Банките от еврозоната вече не могат да използват гръцките си облигации като гаранции при операции по отпускане на заем от ЕЦБ, поради което европейските ръководители им обещаха финансова компенсация.


"Все още не сме разрешили проблема, но направихме голяма и важна крачка", заяви германският финансов министър Волганг Шойбле във връзка с успешната замяна на дълга. Той изрази увереността си в постигането на очакваните резултати, а именно възстановяване на гръцките финанси и икономика, "следвайки този път".

Той увери, че "няма сянка на опасност", че гръцкият случай ще се повтори в други страни от еврозоната. Сега европейските ръководители очакват ангажимент от МВФ относно сумата, която ще отпусне за втората спасителна помощ на Гърция

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?