Гърция реквизира две частни клиники в Солун за лечение на болни с Covid-19

Гърция реквизира две частни клиники в Солун за лечение на болни с Covid-19

Със заповед на гръцкото министерство на здравеопазването две частни клиники в Солун са реквизирани за лечение на пациенти с Covid-19, съобщи АНА-МПА. Принудителната мярка беше взета, след като министерството поиска 200 легла от частните клиники, но собствениците им отказаха да ги предоставят. Решението е в сила за срок от 15 дни.

Според заповедта управлението на двете клиники се поема от началника на Четвърто здравно управление, към което принадлежат географски болниците. За срока на заповедта досегашните управители се лишават от всякакво право да управляват и да представляват клиниките, но заедно с персонала се задължават да окажат всякакво необходимо съдействие за осъществяването на целите ѝ.

Обезщетението, което ще получат клиниките, ще зависи от действителния брой пациенти, от тежестта на състоянието им и от продължителността на пандемията и извънредните нужди, които възникнат, и ще бъде определено със съвместна заповед на министерствата на финансите и на здравеопазването.

Ситуацията с пандемията в Северна Гърция и конкретно в Солун е особено тежка, като властите дори обмислят прехвърляне на пациенти в болници в района на столицата Атина с влак.

Споделяне

Още от Коронавирус