Гърция се споразумя с кредиторите си за поредния транш

Премиерът на Гърция Андонис Самарас и инспекторите на Тройката кредитори на страната

Международните инспектори са постигнали споразумение с Гърция по икономическите реформи на страната, включително за съкращенията на държавните служители, което проправя пътя за получаването на следващия транш от спасителните заеми за страната, съобщават гръцките медии в понеделник.

Финансовият министър Янис Стурнарас потвърди, че споразумението е било постигнато по-рано днес. Имаме споразумение с Тройката (ЕС,ЕЦБ и МВФ), каза Стурнарас.

Споразумението предвижда до края на 2014 г. да бъдат съкратени 15 хиляди държавни служители, четири хиляди от които ще бъдат освободени в следващите седем месеца и половина. В рамките на договореностите с Тройката правителството в Атина подготвя законопроекти за ликвидиране на държавни структури.

Извършението от ЕС, ЕЦБ и МВФ проверки са част от редовен процес, в рамките на който Гърция получава траншове от милиарди евро под формата на кредити, в случай че изпълни определени услвия.

От 2010 г. Гърция е зависима от спасителни заеми. Трите институции съобщиха, че осъществените в последна време стъпки предполагат, че целите за март "вероятно ще бъдат изпълнени в близко бъдеще". В резултат на това те казват, че еврозоната скоро може да се съгласи да отпусне 2,8 млрд. евро, висящи от миналия месец. Споразумението ще открие пътя за деблокирането и на още 6 млрд. евро, най-вероятно през май.

Гърция се надява да получи допълнително 7,2 млрд. евро под формата на ценни книжа, които са били одобрени предварително през декември за рекапитализация на нейните банки. Очаква се средствата да бъдат предоставени на страната веднага след отпускането на мартенски транш от 2,8 млрд. евро.

Споразумението включва не само съкращения на служители в държавния сектор, но и регулации за фондовете, ново облагане на недвижимостите и покриване на бюджетната дупка от 4 млрд. евро за периода 2013-2014 г., но без допълнителни мерки за икономии.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?