Гърция ще строи хотели и на необитаеми острови в Егейско море

Гърция ще строи хотели и на необитаеми острови в Егейско море. Това е заложено в законопроект, внесен за гласуване в парламента, съобщава гръцкият в. "Катимерини", цитиран от БТА.

Предвижда се в много райони на страната да бъдат изградени големи хотелски комплекси и туристически имоти за продажба, включително на десет необитаеми и скалисти острови. За островите между 70 и 200 кв. км инвестиционните проекти може да покриват един процент от територията вместо разрешаваните до момента 0,2 на сто.

В големите градски центрове и градовете, определяни като развити райони, се предвижда изграждането на големи туристически съоръжения.

Законопроектът поставя акцент върху изграждане на инфраструктура за развиване на лечебен и водолазен туризъм и оползотворяване на геоложките, архитектурните, историческите, религиозните и културните данни в региона, според публикация на в. "Та неа".

Данните показват, че през миналата година туристическите посещения в Гърция са били 16,4 милиона, а приходите от туризъм 10,5 милиарда евро. Заложените от властите цели за 2012 г. са за над 16 милиона посетители и приходи от над 10 милиарда евро.

Опасенията са, че през тази година ще има масов отлив на чуждестранни туристи заради влошения имидж на Атина. Информацията сочи, че интересът към страната като туристическа дестинация в традиционни за Гърция пазари като Германия и Великобритания отчита сериозен спад.

Споделяне

Още от Балкани

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?