Гърция удължи с една седмица ограничителните мерки

Гърция удължи с една седмица ограничителните мерки

Гърция удължава с една седмица, до 4 май, строгите ограничителни мерки за движението на гражданите заради епидемията от коронавирус, срокът на които изтичаше на 27 април. Това обяви на брифинг говорителят на гръцкото правителство Стелиос Пецас, съобщи телевизия Скай.

Пецас потвърди, че в началото на следващата седмица премиерът Кириакос Мицотакис ще направи обръщение към гърците, в което ще им представи цялостния план на правителството за поетапно вдигане на ограниченията.

Правителственият говорител се спря на досегашния успех на Гърция в борбата срещу коронавируса в сравнение с други страни с подобно население и заяви, че тези данни напомнят на гражданите защо са били предприети строгите мерки.

Пецас каза още, че при връщането към нормалния живот ще се запазят навици като редовното миене на ръцете, избягването на близък контакт и т.н.

Засега основната неяснота около бъдещия правителствен план остава около отварянето на училищата, като някои експерти настояват началният курс да не възстановява заниманията си тази учебна година. Премиерът Мицотакис е дал на експертите срок до петък да направят окончателно предложение по въпроса.

Графикът, който се предлага и може да претърпи известни промени, е следният: на 4 май да отворят фризьорските и козметичните салони, както и магазините, на 11 май - училищата за последния гимназиален клас, на 25 май или 1 юни - училищата за останалите класове, между 25 май и 5 юни - ресторантите, кафенетата и баровете, от 1 до 10 юни - плажовете, на 15 юни - целогодишните хотели, на 30 юни - сезонните хотели, през септември - университетите.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?