Гърция въвежда данъчни облекчения за младите семейства

Гърция въвежда данъчни облекчения за младите семейства

Гърция се бори срещу демографската криза с помощи и данъчни облекчения за младите семейства. Поради липсата на деца в момента се затварят детски градини и училища.

"Демографският проблем е много по-тревожен от икономическата криза", заявиха депутати в парламента при гласуване на мерките в помощ на млади семейства. Рязко спадане на раждаемонстта и миграция на младите хора, поради високата безработица отчитат проучванията в Гърция. Това са само част от причините, довели до демографската криза, която заплашва да намали населението на страната с 30%, съобщава БНР.

От януари следващата година влизат в сила първите мерки на правителството в помощ на младите семейства с деца.Две хиляди евро помощ за всяко новородено дете, увеличава се необлагаемия доход на родители с малки деца, намалява се ДДС за детските стоки и храни от 24% на 13%.Правителството обсъжда законопроект с данъчни облекчения за фирми, които наемат на работа родители с малки деца.

В последваната година по информация на министреството на образованието се затварят детски градини и начални училища, поради намаляване на населението.

Специалисти препоръчват да се изгради стратегия за нови работни места за младите семейства с по-високи заплати. 

Споделяне

Още от Европа