Газът поскъпва с 3.5% от януари, но април се чака поевтиняване

Газът поскъпва с 3.5% от януари, но април се чака поевтиняване

От 1 януари 2019 г. цената на природния газ ще се повиши с 3.51 на сто, но от април се очаква поевтиняване на суровината заради спада на цените на суровия петрол на световните пазари, който се отразява по-късно в българските тарифи. Това стана ясно по време на заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) в четвъртък, на което бяха разгледани разчетите на държавния газов доставчик "Булгаргаз" за тарифите през следващот тримесечие.

Предложената от снабдителя цена от 1 януари е 44.80 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), което е с 1.52 лв. или 3.51 на сто повече спрямо сега действащата тарифа. Тъй като поскъпването е под 5 на сто то няма да се отрази върху цените на топлинната и електрическата енергия

На заседанието нямаше възражения срещу предложението на "Булгаргаз" и вероятно то ще бъде окончателно одобрено в този си вид следващата седмица.

След обсъждането изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов посочи пред журналисти, че е голяма вероятността дружеството да поиска намаление на цената на природния газ от април. Условието това да се случи е да се запазят сегашните цени на мазута и газьола, каза той.

Павлов не се ангажира с разчети за точния спад на цената, но посочи, че само за месец петролът е поевтинял от 70 на 60 долара за барел.

"Клиентите, с които "Булгаргаз" има договор, със сигурност ще закупуват природния газ на по-ниска цена, но да се ангажирам с точна цифра е много рано", каза газовият шеф.

Председателят на КЕВР Иван Иванов коментира, че при определяне на поскъпване с 3.51 на сто на цената на чистата суровина, реалното поскъпване за потребителите ще е под 2 процента, тъй като крайната цена на синьото гориво се образува не само от цената на газа, но и от таксите за пренос и достъп, както и от налозите, а те не се променят.

Николай Павлов коментира още, че топлофикационните дружества започват да плащат просрочените задължения. Преди дни стана ясно, че газовото дружество е запорирало сметките на топлофикациите във Враца, Плевен и Бургас, заради дългове за общо 53 млн. лв.

"До утре очакваме 12 милиона общо от Бургас, Враца и Плевен", добави Павлов. Той се надява до средата на януари да се подготвят и подпишат споразумения, за да се гарантира плащането на парите срещу предоставяне на съответното финансово обезпечение.

В момента, в който се подпише това споразумение и се гарантира изплащането на задълженията към "Булгаргаз", запорите върху тези три топлофикационни дружества ще бъдат вдигнати, обясни Павлов.

Той увери, че дружеството му успява да събира текущите и част от просрочените задължения. Проблемът идвал през зимните месеци, когато топлофикационните дружества имат забавяния от повече от месец в тяхната събираемост. Това води до забавяния и в плащанията към "Булгаргаз", каза Павлов.

От "Топлофикация - София" са поели писмен ангажимент, че този месец ще платят 33 млн. лева, посочи Павлов. Той добави, че за първото тримесечие на 2019 г. софийското топлофикационно дружество ще заплаща по 60 млн. лева на месец. "Всички задължения ще бъдат погасени до 1 юли", съобщи Павлов. По думите му това е по графика на "Топлофикация - София", който са изпратили официално до "Булгаргаз" ЕАД.

В "Булгаргаз" снощи е пристигнало решението на Европейската комисия, с което се налага глоба на БЕХ и дъщерните му дружества "Булгартрансгаз" и "Булгаргаз" от 77 млн. евро, информира Николай Павлов. Той каза, че решението ще бъде внимателно ще бъде разгледано и анализирано и вероятно ще бъде обжалвано. "В срок до три месеца трябва да бъде заплатена глобата или гарантирана с банкова гаранция или друг вид гаранция. А в срок до 2 месеца и 10 дни от получаване на решението имаме възможност да обжалваме", уточни изпълнителният директор на "Булгаргаз".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес