Газовата ни връзка с Гърция - най-важната за Европейския енергиен съюз

Даниел Митов обясни, че повишените амбиции са заради бъдещия трансфер на природни ресурси

Газовата ни връзка с Гърция - най-важната за Европейския енергиен съюз

България е повишила своите амбиции по отношение на междусистемната газова връзка с Гърция, тъй като тя ще е стратегически важна за трансфера на природни ресурси в бъдеще предвид новооткрити газови находище в региона на Балканите. Това стана ясно след срещата на външния ни министър Даниел Митов с гръцкия му колега Никос Коздияс в рамките на официалното му посещение в Атина.

Преди седмица вицепремиерът по икономическите въпроси Томислав Дончев заяви, че строежът на връзката се бави заради уточняване на технически въпроси с гръцката страна, след които и желанието на България капацитетът на тръбата да бъде увеличен от сега планираните от 3.5 до 5 млрд. куб. м газ годишно на 20-25 млрд. куб. м.

"Ние се нуждаем от интерконектори. И Гърция, и България имат интерес да получават повече природен газ през тези връзки”, коментира министър Митов. Той допълни, че страната ни е наясно, че това да има различни източници на газ с различни цени ще е от полза не само за България, но и за Европа. "Затова вицепремиерът Дончев е прав, когато казва, че ние сме повишили нашите изисквания, повишили сме амбициите си. В действителност ние се нуждаем от повече, а не по-малко. Не се отказваме от този проект”, заяви дипломат №1 на страната ни.

"Надаваме се техническите въпроси да бъдат изчистени много скоро и да продължим с подписването на окончателното споразумение (вземането на инвестиционно решение от акционерите в проекта – "Българският енергиен холдинг" и дружеството "Посейдон" между гръцката ДЕПА и италианската "Едисон", бел. ред)", заяви Митов. "Искаме да разберем какъв ще е пълният капацитет на интерконектора между Гърция и България, защото видимото към момента е добро начало, но се нуждае от повече, тъй като регионът ни ще бъде стратегически за трансфера на природни ресурси в бъдеще”, каза още той.

"Смятам, че светът се променя, променят се и източниците на енергия. САЩ имат най-евтиния природен газ. Има много голям залеж в Египет и Иракски Кюрдистан. Краят на ембаргото над Иран ще доведе до доставките на газ и от там. И ще е добре той да стигне до нашите държави. Така ще имаме сигурност чрез конкурентност. Затова е толкова важно сътрудничество с България”, коментира от своя страна външният министър на Гърция Никос Кодзияс.

Митов определи интерконектора между Гърция и България като най-важната връзка от бъдещия европейски Енергиен съюз. "Диверсификация” и "взаимосвързаност” са ключовите думи за прилагането на този съюз, а Гърция е ключов партньор за разнообразяването на източниците на газ, посочи още българския външен министър.

"Предстоящото изграждане на интерконектора между България и Гърция ще гарантира доставките на газ към Северна Европа, през България и Румъния, както и към Западна Европа през Сърбия. Реверсивните връзки ще гарантират, че потокът от газ ще върви към България и от други източници”, допълни той.

По думите му, това ще създаде реални газови пазари в ЕС и цените на газа ще тръгнат надолу.

"Така ще се гарантира, че Европа, или някои от страните-членки, няма да са на 100% зависими от един източник на газ, както е България в момента”, допълни министър Митов и заяви, че диалогът между министрите на енергетиката е много продуктивен.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?